Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lelana

Marketing

Zemlja vukova ...

Prema legendi nekoć davno, nakon što su se udružili u prvi čopor vukovi zapjevaše beskrajnu pjesmu sreće... Tajanstvena glazba privuće mjesec koji se u želji da što bolje čuje pjesmu posve zaobli. Ponosni na taj uspjeh vukovi stadoše pjevati s dvostrukim žarom...




JESTE LI ZNALI ZA OVO ...???

Koliko ima vrsta vukova?
Postoje tri vrste vukova. Sivi vuk Canis lupus, Crveni vuk Canis rufus i Etiopijski vuk Canis simensis. Uz tri temeljne vrste vuka postoje i brojne podvrste sivog vuka.

Koliko dugo vukovi žive?
Vukovi prosječno žive 8 do 9 godina ( u divljini ). U zatočeništvu ponekad znaju doživjeti i do 18 godina.

Koliko se brzo vukovi kreću?
Ako kaskaju kreću se od 8 do 16 km na sat. Ako trče mogu prevaliti i do 45 km na sat. Obično dnevno prevale oko 35 km u potrazi za hranom. U Dalmatinskoj zagori vukovi prelaze u prosjeku 2.5 km/dan.

Koliko zubi imaju vukovi?
Vukovi imaju 42 zuba.



Koliko mladunčadi imaju vukovi u jednom leglu?
Obično 4 do 6 mladunca.

Da li se samo majka brine za mladunčad?
Ne. Svi članovi čopora se brinu za mladunčad, čuvaju ih i hrane.

Kolika je jakost čeljusti vuka?
Pritisak vučje čeljusti iznosi 300 kg po cm2, što je dva puta jače od Njemačkog ovčara. Vukovi mogu smrviti velike kosti u par ugriza.

Zašto vukovi žive u čoporima?
Vukovi su društvene životinje. Zajednički život u čoporu koristi im radi lakšeg preživljavanja i pronalaženja hrane. Da bi lovili veliki plijen, predatori moraju biti ili veliki skoro kao i plijen (primjer su zvijeri porodice mačaka), ali mogu biti i manji, pa loviti u skupini (vukovi, afrički divlji psi), što je i razlog njihova evolucijskog uspjeha. Osim što mogu uhvatiti veći plijen, zato jer su u skupini, mogu veliki plijen odmah i pojesti, odnosno potpuno ga iskoristiti.
Hijerarhija u čoporu neutralizira agresivnost, smanjuje konflikte i promovira socijalni red.

Zašto vukovi zavijaju na mjesec?
Vukovi ne zavijaju na mjesec. Zavijaju kao znak svog prisustva, nakon što su ulovili plijen ili kako bi se ponovo okupili. Katkad zavijaju i u znak žalosti, kao kod Perkovića 1996. kad je skupina lovaca poubijala šest vukova. Te noći ostatak čopora žalosno je zavijao duboko u noć…

Da li je istina da vukovi napadaju ljude?
Nikada nije dokumentiran ni zabilježen napad zdravog vuka na čovjeka. Vukovi su po svojoj prirodi životinje koje izbjegavaju bilo kakav kontakt s ljudima. Zapravo su poprilično stidljivi.




Post je objavljen 23.05.2006. u 10:41 sati.