Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Cardo

Ulicama grada
Dolinska ulica
Nakon što smo se prošetali Dolinskom ulicom, koja je jedna od dvije arterije starog dijela Jeruzalema još od rimskoga doba, najbolje će biti da obiđemo i drugu gradsku arteriju. To je ulica koja se u rimsko doba zvala Cardo, a kretala je od današnjih Damaščanskih vrata te se u obliku slova Y odvajala od Dolinske ulice, s njezine zapadne strane. I ona se protezala od sjevera prema jugu.
Ja je i sada nazivam »Cardo«, jer je danas podijeljena u više dijelova koji nose vlastita imena.
Krećemo, dakle, od Damaščanskih vrata. Ondje je, ispod vrata iz turskog doba, i danas vidljiv ostatak rimskoga luka koji je označavao početak ulice.

Image Hosted by ImageShack.us

U unutrašnjosti postoji i muzej u kojem se vide i arheološke iskopine s ostacima same ulice, no već je duže vremena zatvoren.
S unutrašnje strane vrata nalazi se nešto širi prostor na kojem je uvijek živo.

Image Hosted by ImageShack.us

Trgovina je tu u prvom planu, pa možete nabaviti sve, od zelenja što ga prodaju beduinke, do raznih sjemenki, orašćića i cigareta sumnjivog porijekla.

Image Hosted by ImageShack.us

Tu je, potom, i voće i povrće.

Image Hosted by ImageShack.us

Na gornjoj bih vam slici želio svratiti pozornost na građevinu koja je ravno pred nama. Njome završava ovaj širi prostor s nutarnje strane Damaščanskih vrata.
Desno je ulica kojom ćemo se zaputiti, a lijevo počinje Dolinska ulica. Još je jedna zanimljvost ovdje. Mislim na onaj luk s lijeve strane.

Image Hosted by ImageShack.us

To je ostatak jedne stare česme.

Image Hosted by ImageShack.us

S natpisa, urezanog u mramornu ploču iznad ona dva prozora, čitamo: »Abd al-Karim al-Šurbadži izgradio je ovu česmu kako bi žedan narod mogao piti, nadajući se po tom djelu nagradi, blagoslovu i milosti od Allaha Slavnoga.«
Česma je izgrađena 1686. godine, a zvala se Sabil al-Šurbadži.
O tome Abd al-Karimu al-Šurbadži znamo da je bio sin Mustafe, te da je, osim ove česme, načinio još barem jedno dobro djelo. Naime, u dokumentima Vakufa čuva se i onaj koji govori o tome kako je Abd al-Karim oslobodio svojeg bijelog roba Hasana, te njemu i njegovim potomcima poklonio kuću u Jeruzalemu. U slučaju da mu potomci izumru, kuća je trebala služiti siromasima.
Ova česma već dugo nije bila u uporabi, a 1969. godine pretvorena je u malu džamiju, pa je stanovnici danas obično nazivaju Masdžid al-Šurbadži.
Mi ćemo ipak krenuti desno, kao što sam vam i obećao.

Image Hosted by ImageShack.us

Pred nama je ulica koja se od ovog mjesta na arapskom naziva Suk Khan az-Zeit, što bismo mogli prevesti kao »Tržnica (bazar) svratišta od maslinova ulja« (sad bar znate odakle dolazi riječ »zejtin«). Hebrejski je naziv Šuk haBad, a čini mi se da bi se to moglo prevesti »Tržnica tkaninom« (moguće je da se varam).
Danas samo bacamo pogled pod volte ove ulice.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovo je glavna tržnica svega i svačega u istočnom dijelu Jeruzalema. Zato ćemo sljedećih dana prošvrljati trgovinama.
Nastavak: Cardo, trgovine

Post je objavljen 22.05.2006. u 08:37 sati.