Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/atomac

Marketing

Pročitajte biografiju o jednoj jebeno dobroj rock grupi!!!!

Deep Purple

Britanska rock grupa koju su u veljači 1968. osnovali Lord, Paice i gitarist-utemeljitelj Ritchie Blackmore za vrijeme sviranja u Njemačkoj. Lord je u ranoj dobi stekao klasičnu naobrazbu, iako je prethodno nastupao u rythm-and-blues grupi koju je vodio brat Rona Wooda, Art!
Postavu novog sastava upotpunili su Nick Simper (bas) i Rod Evans (vokal) i kao peteročlani ''Deep purple'' snimili su verziju Joe Southove skladbe ''Hush'' koja je u ljeto 1968 dobro prošla! Usljedila su još dva pop hit u SAD-u, da bi se grupa poslije okrenula hardrocku i pokušala afirmirati u rodnoj Engleskoj! Simpera i Evansa zamjenjuju Gillan i Glover!
Nova postava je tegobno radila da bi u Velikoj Britaniji afirmirala novi stil i napokon se probila u lipnju, 1970. (Black Night)! Godine 1971. izlazi album ''Fireball'' i odmah doživljava uspjeh, a singl ''Strange kind of woman'' nasljedio je ''Black night'' na britanskim ljestvicama!
Sredinom 1972., međutim, nezdrava klima i međusobna netrpeljivost počinju razarati sastav! Godinu dana kasnije Gillan odlazi, a slijedi ga Glover. Za novog basista postavljen je Hughes, a na Gillanovo mjesto dolazi sasvim nepoznati Coverdale! Godine 1975., Blackmore također napušta sastav! Zamjenio ga je također virtuoz na gitari Tommy Bolin.
Raspad grupe je bio naizbježan, a u studenom 1976. objavljen je posmrtni koncertni album ''Made in Europe''. Lord i Paice osnovali su grupu ''Paice Ashton Lord'' s Tonyjem Ashtonom. Bolin umire iznenada u prosincu 1976. Danas je gitarist Steve Morse, a i ostali članovi postave su izmjenjeni (neki).

Post je objavljen 21.05.2006. u 20:46 sati.