Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

Japanski znanstvenici predviđaju nestanak ozonske rupe do 2050.

OZONSKA rupa iznad Antarktika mogla bi potpuno nestati do 2050. godine zahvaljujući smanjenju emisije stakleničkih plinova, smatraju japanski znanstvenici.

Tim stručnjaka na čelu s Eiji Kiyoshijem iz Nacionalnog instituta za istraživanja vezana za zaštitu okoliša smještenog blizu Tokija, izveo je niz simulacija utemeljenih na dosadašnjim i sadašnjim procesima emisije spomenutih plinova koji se smatraju glavnim krivcima nastanka ozonske rupe iznad Antarktika.

Ta je ozonska rupa u ovome trenutku vrlo velika, no japanski znanstvenici smatraju da bi se oko 2020. mogla početi zatvarati, odnosno smanjivati, te da bi do 2050. mogla u potpunosti nestati.

Otkriće japanskih znanstvenika podudara se sa rezultatima sličnih studija kojima je cilj proučavanja bila antarktička ozonska rupa.

Međutim, neke studije upozoravaju kako rupe neće nestati tako brzo, poglavito zbog starih frižidera i klima uređaja, koji u zrak emitiraju velike količine kemikalija što zagađuju i uništavaju zemljin ozonski omotač.

Sateliti i zemaljske postaje vrše monitoring ozonske rupe iznad Južnog pola još od njenog otkrića u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Razina emisije stakleničkih plinova u zemljinoj atmosferi je od tada znatno pala, osobito nakon sredine 90-ih godina kada su na međunarodnoj razini pokrenuti napori za smanjenje puštanja u atmosferu štetnih plinova.



Post je objavljen 15.05.2006. u 09:10 sati.