Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/analitichar

Marketing

Eurosong 2006 i znanost iza njega

Još jedan Eurosong je došao... i prošao. Pobjedili su Finci - što bi moj prijatelj rekao "Finski Ramštajn" zujo

A mi smo bili 13-ti... hrvatska

Kome možemo i to zahvaliti - u prvom redu onima s kojima graničimo - bodove su nam dali Slovenci, Bosanci, Srbi (i Crnogorci), Makedonci, zemlje u kojima ima naše dijaspore i... Monako. Zašto Monako - stvarno ne znam - nije valjda da se sjećaju da je Tereza Kesovija (koja je nastupila nekada za Monako) iz Hrvatske???

U svakom slučaju, The Štikla nije pokorila Europu. Ali Lordi jest... the best thumbup



Svjedočili smo fenomenu "blokovskog glasovanja" - Istriču se tri bloka - Nordijski, proRuski i "naš" Balkanski. S tim da se Nordijski i proRuski prilično bliski.

Posebno je bilo zanimljivo da je Makedonija Grcima dala dosta bodova, dok je Grčka Makedoniji uzvratila s...khm khm gotovo ničim.

Naravno, Cipar nije iznevjerio svoju "tradiciju" i Grcima je dao 12 bodova.

Armenija, koja je ove godine prvi put nastupila, je ostvarila solidan uspjeh - ponajviše zahvaljujući već spomenutom proRuskom bloku i Turcima.

"Big four" - tj. četiri velike zemlje koje se svake godine mogu plasirati izravno (Njemačka, Francuska, Španjolska i Velik Britanija) su tradicionalno bile loše.

Moj osobni favorit - Bosna i Hercegovina je patila i na trećem je mjestu samo zbog snažnog Nordijskog i proRuskog bloka. Hari i njegova Lejla su objektivno pobjednici ovogodišnjeg Eurosonga - malo računa nam to pokazuje - kada bi se isključile sve 12 i 10 koje su posljedica "blokovskog" glasovanja Bosna bi bila prva. Istovremeno, Hrvatska bi bila tek malo vise nego zadnja. Nekom' rat - nekom brat!

Ovdje možete pogledati nastup Bosne i Hercegovine:



U svakom slučaju, ovaj je Eurosong bio poseban zbog Finske, iznenađujuć zbog Armenije, simpatičan zbog momaka iz Litve (We are the winners of Eurovision) i duboko razočaravajući zbog Bosne i Hercegovine. A štikla... sama je Severina rekla kako će biti izmešu 10 i 15 mjesta - i tako bi. Do Marije Magdalene, Neka mi ne svane i Svete ljubavi... i njihovih uspjeha na Eurosongu ćemo još, očito je, pričekati.

A ja... ja sam s ovim Eurosongom samo potvrdio svoj računalni model i spremam se pisati znanstveni rad u kojem analiziram distribuciju glasova i gospodarsko-politički utjecaj na ishod Eurosonga... cool


Post je objavljen 21.05.2006. u 00:35 sati.