Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

DOLAZI PAKLENA VRUĆINA

idućeg tjedna očekuje se nagli porast temperatura što nam najavljuje vruće i sušno ljeto. Svibanj 2003. godine bio je zapamćen po iznimno visokim ljetnim temperaturama .Tog je ljeta u Europi zbog učestalih toplinskih udara preminulo 30.000, mahom starijih i bolesnih ljudi. Suša i vrućine gotovo da su isušile korito rijeke Save, škole su skratile trajanje nastave kako bi pomogle učenicima, a i u Hrvatskoj je zabilježen niz smrtnih slučajeva prouzročenih toplinskim udarima.

No, prognostičari iz DHMZ-a kažu da teško mogu predvidjeti hoće li nagli porast temperature dovesti do toplinskih udara, poput onog u lipnju 2003. godine. Prema neslužbenim informacijama, iduća bi dva mjeseca trebala biti dosta topla i ljetna, dok će se vrijeme pokvariti u kolovozu.

Engleska vodovodna tvrtka Thames Water, koja vodom opskrbljuje četvrtinu engleskih kućanstava, ozbiljno razmatra mogućnost da s Arktika morem pa rijekom Temzom došlepa ledenjak kako bi napunila prazne vodovodne rezervoare koji su prouzročili najveću krizu u opskrbi vodom u posljednjih 100 godina. Dvije izrazito sušne godine dovele su do toga da u Engleskoj nema dovoljno vode, posebice na najbogatijem i najnaseljenijem jugoistoku države.

Osim šlepanja ledenjaka Temzom, na stolu se našao i prijedlog umjetnog stvaranja kišnih oblaka, rekao je na hitnom sastanku u londonskoj skupštini stručnjak iz Thames Watera. Umjetno stvaranje kišnih oblaka Kina prakticira već par godina. Pomalo zabrinjava činjenica da čovjek manipulira vremenom.

Prije nekoliko tjedana vodovodne tvrtke su uvele zabranu zalijevanja cvijeća i travnjaka, a ovoga tjedna i pranje vozila - a ljeto još nije ni počelo. Kritičari vodovodnih tvrtki kažu da zbog lošeg stanja, vrlo često viktorijanskih, cijevi u nepovrat svakodnevno odlazi polovica ukupne kućanske dnevne potrošnje te da bi svoje napore trebali usmjeriti na poboljšanje vodovodnog sustava.

Post je objavljen 21.05.2006. u 07:13 sati.