Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...81

- Prokleti pretorijanac, prokleti German! Svoje šape je stavio na mene; svoje prljave šape koje smrde na krv i bijeli luk, a dah mu je odvratan! O, Lehi, zaštiti kćer Marcija Ccapande Lentula, namjesnika Rima u gradu Sirakuzi!
- Draga moja Plantagono, kako vidim ti se sasvim dovoljno štitiš sama. Takav majstorski udarac nožem može zadati samo netko tko je upućen u to, kojih je sedam mjesta na tijelu čovjeka gdje se mogu zadati smrtne rane. Vidim da si savršeno pogodila u točku dva i prerezala arteriju. Pogledaj samo koliko krvi, kao da si kamilu sasjekla mačem. "Krvava" Hamat, moja rođena majka, prema tebi je sveto ulje. Ona nikada nije usmrtila čovjeka, već samo pernatu divljač i možda poneko ugojeno tele u nuždi; ako bi slomilo nogu.
- Nasrnuo je na mene divljački. Nož je bio pri ruci, sve ostalo je čista slučajnost, ne moja izvježbanost.
Lehi prevrne nogom tijelo da vidi koji je to pretorijanac i odmah prepozna Harmida Skaura, zvanog Pindar.
- I šta ćemo sada? - kaže Lehi u šali. - Kao da si iz divljeg plemena Jaziga, a ne bliska rođaka časnog Statilija Apija.
- Ja sam zarobljenica i moj je život u tvojim rukama!
- Slušaj ti mene, Plantagono Capanda Lentul, carska rođako, sazvat ću niže zapovjednike i pretorijance, pa ću cijeli slučaj iznijeti pred njih! Nezgodno je da žena smakne pretorijanca, zato ću reći da je moj kuhar kriv za ubojstvo i da je branio tvoju čast. Stavit ću ga pod stražu i dati otpremiti u tvrđavu Megido; zapravo ću ga vratiti Strahimiru Orebu. Za takvu uslugu ćeš mu morati nešto platiti i tako oprati krv sa svojih ruku. Sačuvat ćemo njegov život, jer zaista nije kriv, a tebi ću dati manji šator na čijem će ulazu stajati natpis "immaculata" ili neuprljana. Tvoje djevičanstvo iz dana u dan sve više dobiva na cijeni. Sada se polako iskradi i reci kuharu da ga nešto trebam!
Cijeli taj događaj uzbudio je duhove i bio je tumačen na različite načine od nižih zapovjednika. Među zarobljenicima se pronio glas kako će ih sve poubijati, pa je nastalo komešanje. Lehi je poslao Plantagonu među zarobljenike da ih smiri i sve je opet krenulo svojim tokom. Prije Jeruzalema zarobljenici su odvedeni na brodove i sa plijenom poslani u Rim. Šest pretorijanaca pratilo je zarobljenike, dok su se ostala petorica sa legijom vratila u jeruzalemsku tvrđavu.
Idućeg dana ranu ujutro krenuo je Lehi Manuel s Plantagonom u svoj zavičaj starim karavanskim putem, praćen dvojicom pretorijanaca. Za vrijeme njegovog odsustva zapovjedništvo nad legijom preuzeo je njegov zamjenik, Marul Marcije Menekart. Cijelim putem Plantagona se nije žalila na poteškoće, iako su jeli oskudnu hranu i spavali pod otvorenim nebom.


Post je objavljen 19.05.2006. u 21:51 sati.