Posrećilo se doktoru Loviću da se u okviru "čuda hrvatske privrede", tj. onoga što se iz milja naziva "pretvorba", preko noći obogati. To "preko noći" je u njegovu slučaju zapravo trajalo otprilike šest mjeseci, za koje vrijeme nije ni pošteno jeo ni kao čovjek spavao, samo da se probije i opstane pri vrhu vala uspješnih hrvatskih poduzetnika. Nakon šest mjeseci je napokon mogao odahnuti. Odlučio je nagraditi sebe i suprugu putovanjem u Pariz. Odabrao je Pariz da se može prošetati ispod Slavoluka pobjede, kroz Trijumfalnu kapiju.
Odsjeli su u najskupljem hotelu i već prve večeri htjeli otići u najskuplji pariški restoran na večeru, ali su saznali da se mjesta moraju rezervirati četiri mjeseca unaprijed. No čovjeka koji je uspješno prebrodio čudo hrvatske pretvorbe tako nešto nije pokolebalo u naumu. Krenuo je udjeljivati lovu lijevo i desno, od liftboja, preko noćnih portira, do šefa recepcije, i za dva dana je uspio dobiti rezervaciju za četiri dana, upravo posljednje večeri njihova boravka u Francuskoj.
Ta večer je i bez toga trebala biti vrhunac njihova posjeta prijestolnici svijeta. Obukli su se u najskuplju odjeću koju su tih dana pokupovali i otišli u najskuplji restoran. Ondje su im predočili jelovnik i vinsku kartu.
Kako ni jedno ni drugo nisu govorili francuski, niti imali pojma što im to nude, doktor Lović je sa sigurnošću svjetskog čovjeka koji, doduše, ne zna jezike, ali se razumije u brojeve jer su oni svugdje u svijetu isti, naručio najskuplje vino i najskuplje jelo. Najskuplje jelo zvalo se "specijalitet šefa kuhinje". I tako su pijuckali to najskuplje vino dok je šef kuhinje pripremao svoj specijalitet.
Napokon su se pojavila tri konobara od kojih je jedan nosio srebrni pladanj sa srebrnim poklopcem, a dvojica samo udivljeno oblijetali oko njega. Zatim je šef sale preuzeo poslužavnik i spustio ga na sredinu stola između doktora Lovića i supruge. Muzika je na nekoliko trenutaka prestala, a zatim zasvirala tuš. Svi u sali okrenuli su se prema njima. S izrazom ushićenja šef sale podigao je poklopac…
Na pladnju su ležale dvije kranjske kobasice i kupek kuhanog kiselog kupusa.
Post je objavljen 19.05.2006. u 14:46 sati.