[priQaz]
SHOWCASE presents: THE HOUSE OF MYSTERY Vol.1,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
SHOWCASE presents: THE HOUSE OF MYSTERY Vol.1

(DC, 2006, razni autori)

Showcase Presents je DC-jeva biblioteka ogromnih knjižurina. Svaka broji preko 500 stranica i one unutar DC-ja funkcioniraju kao što The Essentials antologije funkcioniraju kod Marvela. Riječ je o jeftinim crno bijelim reprintima starih stripova koje je danas teško nabaviti, a koji predstavljaju povijest ove izdavačke kuće. Tako u ponudi već postoje Showcase izdanja Supermana, Green Lanterna, JLA i Jonaha Hexa, a za jesen je najavljena i prva knjiga Batmana. Neki od ovdje reprintiranih stripova čitaocima mogu biti zanimljivi kao arhiva, dok su neki, poput nedavno objavljenog The House of Mystery, ujedno bogati i posebno kvalitetnim materijalima, na ovaj način spašenim od nezasluženog zaborava.

The House of Mystery je bila serija horror stripova koji su se tada rado čitali i odlično prodavali. Svoj zenit je doživjela početkom 70-ih kada je za urednika postavljen Joe Orlando koji je sa sobom doveo jaku ekipu autora. Oni su od The House of Mystery napravili seriju potpuno drugačiju od ostalih horroraca na tržištu. Njihove priče, rađene kao kratki stripovi od 8 ili 10 stranica, u prvom redu su bile nadnaravne misterije, uglavnom temeljene na postojećim mitovima i legendama. Ove priče nisu ciljale na to da publiku tek zastraše naivnim čudovištima, već su imale svoj početak, zaplet i kraj. Fabula je redovito bila zanimljiva i koncizna, a kraj neočekivan i efektan. Mnogi od tih scenarija i danas bi sigurno dobro funkcionirali, trebalo bi ih tek malo doraditi i osuvremeniti. Originalnost i maštovitost jesu ono glavno što je svim tim pričama zajedničko.

Uspjehu Orlandove uređivačke politike, bez sumnje, pomoglo je i to što je na raspolaganju imao velik broj izvanserijskih crtača. Tu su, tako, bili već dobro poznati Neal Adams, Jack Kirby, Wally Wood, Alex Toth i Gil Kane, a među njih su se ugurala i dva još nepoznata lika - Bernie Wrightson i Sergio Aragones. Danas su svi oni klasici američkog stripa. Ovaj Showcase je antologija nekih od njihovih najnadahnutijih radova, te je tako i neizostavan dio povijesti. Knjiga je naslovljena kao Vol. 1 i kompilira brojeve The House of Mystery 174-194, originalno objavljene između 1968. i 1971. godine.

(zveles)

Post je objavljen 18.05.2006. u 13:00 sati.