Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...80

- Mogla bih zaista biti gluha da ne čujem ono o čemu cijeli Istok bruji. Bila sam još dijete kad su svi u Sirakuzi pričali o sjajnom vitezu, koji je presjekao mačem debeli oklop i cijelu utrobu, tako da je ispala van kao što noga ispadne iz sandale. Gladijator Fissana je još za trenutak stajao kao ukopan, a onda je pao i od muke počeo žderati pijesak. Pričaju da se Elije Sejan zakleo Jupiterom, da će ti se osvetiti, kada je vidio da njegov ljubimac ima puna usta pijeska. Ako te Elije Sejan do sada nije uspio pogubiti, zaista te štiti moćni Bog. Zato sam ja sretna što sam tvoja zarobljenica, jer me štiti tako moćni vitez.
- Slušaj, luda glavo! Rimski podanik ne može zarobiti nekoga tko je sa carem u srodstvu, zato ne pričaj gluposti! Eto, uskoro će zora. Već su i pijetlovi zapjevali, a ti još nisi oka sklopila.
- Dođi, Lehi Manuele, položi glavu u moje krilo. Usni, junače, pa ću onda i ja zaspati.
I tako su spavali u šatoru; on držeći glavu u njezinom krilu, ona naslonjena na mekani jastuk. Kosa joj se spustila do pojasa prekrivši Lehijevu glavu. Tako su spavali sve dok se sunce nije popelo visoko. ćekajući svoj jutarnji obrok, u rimskoj vojsci je nastajao sve veći žamor, a mudra je Plantagona lukavošću sačuvala svoje djevičanstvo pored onoga za koga su govorili da je ženskar i kockar, što je odlika rimske aristokracije, koje milijuna sestercija troši na tjelesne užitke. Najgluplji među njima samo se prežderavaju, ali većina ipak ima rafinirani ukus kad je u pitanju trošenje rimskog bogatstva, koje se rijekama slijeva sa rubova ogromnog rimskog carstva. Nije daleko dan kada će se rimski koloni početi ponašati poput aristokracije i kada će na carskom dvoru dobiti službe najvišeg ranga. Rim je prestao biti samo grad, prestao je biti Italija, Rim je polako počeo biti cijeli svijet, zahvaljujući onome što su pravnici zvali "regularum singularis". Rimsko pravo s administracijom i pokrajinskim namjesnicima učinili su više od borbenih rimskih legija; Rim je uspio u onome u čemu nitko do tada nije uspio: zadržati ogromno prostranstvo pod svojom vlašću, kombinirajući zakone i prolijevanje krvi u ime tih zakona. Judeja je bila samo egzotična zemlja Orijenta, kao što je Makedonija bila postojbina onoga koji je bio najviši ideal rimskih vojskovođa; uzor nad uzorima, sjajni Makedonac Aleksandar, koji je za Rimljane imao samo jedan nedostatak, a taj je što nije rođen u gradu na sedam brežuljaka u kojeg vode svi putevi svijeta.
Plantagona je još spavala kada je Lehi Manuel ustao trljajući oči, te izišao pred šator gdje su se okupili pretorijanci i niži zapovjedici kojima je Lehi dao upute. Svi su pošli da izvrše naređenja, dok je Lehi krenuo van logora da protegne noge, no njegov instinkt, ili šesto čulo, govorilo mu je da nešto nije u redu. Brzim koracima vratio se natrag do svog šatora, gdje se gotovo sapleo o mrtvo tijelo koje je ležalo potrbuške. Između vrata i ramena virio mu je veliki nož, kojeg je kuhar Fosin zvao "cultellus" za rezanje kupusa i komadanje mesa, a imao je veliku dršku prilagođenu kuharovoj šaci. Sada je ta krvava drška virila iz tijela koje Lehi nije odmah prepoznao. Plantagona je sjedila raspuštene kose i tiho plačući govorila:


Post je objavljen 18.05.2006. u 00:30 sati.