Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA



4. ALEGORIJSKI SNOVI
18.05.20060.g.
Alegorijski snovi
su oni snovi koji u sebi imaju neku skrivenu ideju ili pouku, a tumačenje vodimo uspoređivanjem i povezivanjem svih značenja pojedinog elementa iz sna. Ako je alegorija proširena metafora u kojoj svaki element kojim se nešto prikazuje odgovara pojedinom elementu onog što se prikazuje i ako znamo da metafora u sebi uvjek nosi neku ideju ili pouku, onda ćemo shvatiti važnost alegorijskih snova.

Istina je da svi snovi govore simboličnim jezikom
koji treba prevoditi no, simbol polazi od predodžbe ka ideji, a alegorija od ideje ka predodžbi, u tome je razlika. U alegorijskom snu doslovno pomoću elemenata jedne cjeline dešifriramo novu cjelinu prevodeći svaki pojedini član na elemente nove cjeline, kao u faraonovom snu: 7 debelih krava............7 rodnih godina; 7 mršavih krava..........7 gladnih godina (preneseni smisao). Alegorija znači doslovno; slikovito govorim (npr. krava-blago; lisica-lukavost; papiga-brbljavost; vuk-krvoločnost; ovca-naivnost itd. Itd.).

U BASNAMA I CRTIĆIMA TO NAJBOLJE FUNKCIONIRA, ALI I U SNOVIMA, MADA TAKVI SNOVI NISU ČESTI


Doslovni smisao uči nas o činjenicama; alegorijski o tome u što valja vjerovati, što je moralno činiti i prema čemu valja težiti. Alegorija nudi sustavno i jednoznačno prevođenje, dok većina ostalih simbola dopušta više razina tumačenja.



Post je objavljen 17.05.2006. u 23:18 sati.