Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Dolinska ulica, kuće

Ulicama grada
Dolinska ulica, početak
Dolinska ulica, priče iz davnine
Dolinska ulica, detalji
Dolinska ulica, česma
Dolinska ulica, Pamučarski suk
Na svojoj smo šetnji kroz Dolinsku ulicu u Jeruzalemu sve bliže onoj točki B na planu starog dijela grada, no još uvijek smo na dijelu ulice označenom plavom bojom. Krećemo se stalno od sjevera prema jugu.
Dok prolazite ovom ulicom, ali i ostalim ulicama ovoga grada, često vam se može dogoditi da mnogo toga ne primijetite ako vas netko na to prethodno ne upozori. Više je razloga tome. Ponajprije, zbog velike gužve, nepoznatoga svijeta i loših iskustava o kojima su vam pričali pazit ćete osobito na svoju torbu, novčanik, putovnicu, mobitel, koji vam u trenutku mogu nestati. Potom, dok i gledate uokolo, pozornost će vam uvijek privlačiti trgovine i šarenilo.
Pogledajte samo ove haljine, što su ih izradile valjda beduinke, s njihovim tipičnim vezom. Tu je i neizbježna beduinka koja prodaje svoje zelenje.

Image Hosted by ImageShack.us

E, vidite, dok gledate sve ove stvari poredane uz zidove kuća, najvjerojatnije će vam promaći same kuće, a upravo one govore o nekadašnjem načinu života.
Od srednjeg vijeka, pa sve negdje do u devetnaesto stoljeće, ljudi nisu ovdje živjeli u prizemlju. Ono je služilo kao spremište. Zato kuće u starom Jeruzalemu rijetko u prizemlju imaju velike prozore. Obično su tu mali, uski prorezi koji su trebali omogučiti prozračivanje prostorija.
Živjelo se samo na gornjem katu, ili gornjim katovima, pa su pravi prozori ondje. Često su oni izvedeni tako da se nadvijaju nad ulicu. Mogu biti drveni ili, poput ovih dolje, kameni.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova je kuća iz turskog razdoblja, što znači da je izgrađena nakon 1517. godine. Vjerojatnije se radi o kasnijem turskom razdoblju, negdje između kraja 17. i početka 19. stoljeća.
Još jedan važan dio kuće, gdje se provodi dobar dio vremena, svakako je terasa na krovu. Želite li vidjeti kako te terase izgledaju, dovoljno je da ovdje u lijevom stupcu kliknete na sliku pod kojom piše »Jeruzalem: pogled na crkvu Svetog groba.« Prije Svetog groba na njoj se vidi i čitav niz terasastih krovova. Na njime se igraju djeca, suši se rublje, drže se domaće životinje, uglavnom kokoši, ali zna se naći i koja koza.
Nastavak: Dolinska ulica, Dolinska česma

Post je objavljen 18.05.2006. u 08:30 sati.