Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

A što je sa ptičjom gripom u Europi?

OKO ČETIRI tone piletine, za koju se sumnja da je zaražena virusom H5N1 ptičje gripe, zaplijenjeno je iz nekoliko trgovačkih centara u Bukureštu. Hrvatski potrošači ne moraju se bojati, jer Hrvatska ne uvozi piletinu iz Rumunjske.

Rumunjsko ministarstvo poljoprivrede zaplijenilo je ukupno 15 tona piletine nakon što je virus ptičje gripe pronađen na farmi u Drakom Silvi. 4 tone zaplijenjene piletine je upravo s te farme, pa dužnosnici sumnjaju da je zaražena ptičjom gripom.

Vlasnici farme optuženi su da su ilegalno prodavali zaraženu piletinu uzgajivačima u središtu i na jugu zemlje.


----------------


Ptičja gripa se vraća na jesen
ponedjeljak, 15.5.2006 17:54


PTIČJA gripa, koja posljednjih tjedana u Europi jenjava, mogla bi se vratiti ove jeseni, upozorili su u ponedjeljak švedski stručnjaci u Upsali, gradu sjeverno od Stockholma.

"Broj slučajeva ptičje gripe u Europi je u padu jer su ptice selice otišle, ali trebamo biti spremni na njihov povratak, što znači ove jeseni", izjavila je Zsuzsanna Jakab, ravnateljica europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

"Moramo naučiti živjeti s tom situacijom, kako u jesen tako i u proljeće. Ptice odlaze i vraćaju se, pa će biti i slučajeva ptičje gripe", dodala je.

Tijekom tri dana, stručnjaci i dužnosnici zdravstvenih vlasti europskih zemalja okupili su se u Upsali na konferenciji koju su organizirali ECDC, Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija.

-----------------------------

8.5.06.
UZROK smrti 30-ogodišnjeg Indonežana koji je umro prošli tjedan, virus je ptičje gripe H5N1, što su potvrdili i međunarodni testovi, izvijestilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

Do sada je u toj zemlji od virusa ptičje gripe umrlo ukupno, računajući i posljednju žrtvu, 25 osoba.

"Uzrok smrti tridesetogodišnjaka iz zapadne Džakarte, 24. travnja, virus je ptičje gripe", potvrdio je laboratorij u Hong Kongu, a prenio glasnogovornik ministarstva zadužen za informacije o ptičjoj gripi.

-----------

ptičja gripa

Post je objavljen 16.05.2006. u 09:13 sati.