,maleni1986.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maleni1986

Marketing

Čudna subota nut

Ova posljednja subota bila mi je uvelike čudna. Jutarnje događaje neću spominjati, već krečem odmah sa piknikom na Jarunu, gdje sam poveo i svoju prijateljicu. Svidjelo mi se je i mjesto i ljudi koji su bili tamo i s kojima smo razgovarali - bez iznimke :-)
Međutim, ono što me je uvelike iznenadilo jest misa na koju sam joj obećao da ću ići sa njom.
Misa je trebala početi u osam sati uvečer, a počela je u petnaest do devet. Rekla mi je da će misa biti malo neobičnija, ali ja sam mislio da sam već vidio neobičnu misu, te da će to biti nešto slično.

Ma ništa me nije moglo pripremiti na ono što ću vidjeti. Naime, To je bilo neopisivo. Ne znam da li znate, ali na misi službeno smije propovijedati samo svećenik, ali ovdje je svatko rekao nešto, bili su uvodi prije svakog čitanja, svećenik je pjevao dijelove za prikazanje; to nisam niti u snu mislio da postoji, a kamoli doživio. Iznenađenje je bilo golemo. Za pričest nisu bile hostije u klasičnom smislu, već neki deblji (beskvasni) kruh, dijelili su se veći komadi (da se pravo nahraniš) a također svi smo pili Krv Kristovu. (Crno vino) Okus je bio kao prava krv. Zatim, pljeskalo se, pjevalo; ma, ono, ništa osim Oče naša nije bilo klasično; kao na običnoj misi. Čak se i mir s tobom davao uz poljupce.

Ja kao "konzervativan" katolik, koji poštuje i najviše voli misu kakva je u velikoj većini hrvatskih crkava, bio sam veoma iznenađen. I da, završili smo oko jedanaest.

Čujte, nisam znao što misliti o tome. Saznao sam u međuvremenu kako se zovu, i počeo malo proučavati, te ću rezultate iznijeti kada sve proučim.

Sada sam mišljenja da ja ne bih nikada išao u tako nešto, ali podržavam to, jer ako takav pristup misi može spasiti i jednog od onih kojima je pomoć potrebna, neka bude i neka se održava.

P.S. Hvala društvu Humanitas-a na cijelom ovom danu, jer sve što sam doživio te subote isključivo je njihova zasluga. Inače i Ona je vrlo zadovoljna.


Post je objavljen 15.05.2006. u 18:08 sati.