Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sasapetkovic

Marketing

hommage to Opyum

moj frend Iggy iz već ozloglašenih vinkovačkih "Thee Knuckleheadsa" me fino upozorio da nisam na blog stavio ni jednu informaciju o Opyum-u, bendu koji je prethodio re-unionu Messerschmitt-a 2003. Naime, Opyum su u prvoj postavi činili Miro Kusačić - gitara, vokal, Saša Petković - bubnjevi, Arsen Pliško - lead gitara, Denis Vitasović - bas. Bend je sastavio Miro kao lijep način da se utroši višak vremena, te da se oda počast nekim (palima a nekima još ne) herojima bluesa i r'n'r-a. Tako su se u repertoaru Opyuma našli Van Morrison, The Doors, nezaobilazni Rolling Stonesi, pa čak i Izzy Stradlin (?!?). U svakom slučaju, Miro je, po svom dobrom starom običaju, za covere gotovo uvijek birao B-sides pjesme, koje ni u originalu nije poznao veliki broj ljudi, a kad smo mi "završili" s njima, ljudi koji bi prepoznali o čemu se radi bi ulazili u bubanj za osvajanje vrijednih nagrada!
U svakom slučaju, Opyum je vremenom prozvan kao "mala škola rokenrola", jer su kroz bend prolifrovali gotovo svi pulski rock gitaristi (pa i neki basisti) vrijedni pomena. Tako je, nakon Arsena, jedno vrijeme lead gitaru svirao Feđa, pa je svirao mali Alen Špada, a u jednoj od postava benda gitaru je svirao i Mirin brat Damir. Ako se ne varam, u zadnjoj postavi grupe je opet svirao Arsen.

Opyum je imao 2 faze: englesku i hrvatsku. U engleskoj fazi su se svirali već spomenuti coveri, a u hrvatskoj (postoji negdje i audio zapis) su se svirale autorske pjesme pjevane na hrvatskom jeziku. Kasnije je tu snimku Miro odlučio objaviti pod imenom Messerschmitt (zbog autorskog materijala).

Eto, Iggy, spomenuo sam. Iggy se prijeti da ima neke snimke benda za koje ja nisam čuo, pa bih volio da znam koje stvari su na toj snimci, brale...
za jednu malu fotku skinutu s net-a, sa koncerta s pulske gitarijade održane na Trgu Portarata 2002. godine. klikni...
ovdje!

Post je objavljen 15.05.2006. u 10:32 sati.