Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Dolinska ulica, česma

Ulicama grada
Dolinska ulica, početak
Dolinska ulica, priče iz davnine
Dolinska ulica, detalji
Nastavljamo našu šetnju jeruzalemskom Dolinskom ulicom. Napuštamo Via Dolorosu, te od pete postaje Križnog puta nastavljamo ravno. Ulazimo u prolaz ispod one »bogataševe kuće«. To je na mjestu gdje na karti ulica mijenja crvenu boju u plavu.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje u prolazu, koji bi inače bio mračan i siv, naći ćete prilično šaroliku ponudu

Image Hosted by ImageShack.us

Svega tu ima, od trgovina igračkama, do odjeće i sladoleda.
Nećete tu naći previše suvenira i sličnih stvari koje bi mogle zanimati turiste, jer ovdje nije glavni turistički put. Većinom je tu riječ o predmetima za domaću porabu.

Image Hosted by ImageShack.us

No, čim smo izašli iz ovog prolaza, nailazi novi. Koća koja ga nadsvođuje nije ni približno onako lijepa i svečana kao »bogataševa kuća«, a ima i moderan i ne baš sretno izveden dodatak na vrhu. Građevinska inspekcija ovamo ne dolazi s bagerima (ponekad pomislim da bi trebala).

Image Hosted by ImageShack.us

Ubrzo stižemo do onoga što vam zapravo danas želim pokazati. Iza ovih kolica s kojih se, kao s pokretnog štanda, prodaju slatkiši, nalazi se stara česma.

Image Hosted by ImageShack.us

Uviđavni trgovac pomaknuo se, a da ga to nisam trebao ni zamoliti. Možda se čovjek ne voli slikati.
Česma je iz otomanskog razdoblja i vrijedi malo zastati i diviti se ljepoti oblika isklesanih u kamenu. Zove se Sabil Bab al-Nazir ili »česma Istražiteljevih vrata«, prema istoimenom ulazu na područje džamija. Dao ju je izgraditi Muhamad Ćelebi al-Nakkaš u čast sultana Sulejmana I. 1539. godine.

Image Hosted by ImageShack.us

Voda već dugo ne izvire iz te česme.
Nastavak: Dolinska ulica, Pamučarski suk

Post je objavljen 15.05.2006. u 08:30 sati.