Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Županijsko poglavarstvo ocijenilo da je stanje u poljoprivredi teško


Županijski poglavarstvenici jučer su na stol dobili dopunjeno izvješće o stanju u poljoprviredi Virovitičko-podravske županije, koje potpunije oslikava teško stanje kod 8028 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tridesetak poljoprivrednih zadruga i poduzeća. Nedostatak obrtnih sredstava za razvoj poljoprivrede i financiranje proljetne i jesenske sjetve više nije najveći problem seljaka, ali ih sve više opterećuje sve skuplji repromaterijal i pomanjkanje oranica za dohodovno bavljenje ovom gospodarskom djelatnošću. Slavonska banka, Zagrebačka banka i Privredna banka već su sa županijom ugovorili da će poljoprivrednicima ove godine plasirati oko 35 milijuna kuna povoljnih kredita, za koje će županija subvencionirati 1,2 posto kamata.

Poljoprivreda je bila i ostala strateška grana gospodarstva županije i temeljna odrednica proizvodnje kod najvećeg broja stanovnika. U izradi je Srategija razvitka poljoprivrede na području županije koja ima 85.493 hektara oraničnih površina. No, iz godine u godinu smanjuju se mogućnosti utjecaja županije ili njenih tijela na ukupno stanje u poljoprivredi. Takvo stanje rezultira posljedicom da županije u buduće neće moći evidentirati ni osnovne brojke poljoprivredne proizvodnje na svome području.

Stoga se, u ovom trenutku, županija bavi posljedicama stanja, a ne uzrocima, upozorava županijski pročelnik za gospodarstvo dipl. ing. Željko Viljevac, ističući da domaćeg seljaka treba zaštititi od nekontroliranog uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 14.05.2006. u 12:38 sati.