Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kumma

Marketing

A svetot može da bide ubav

Što to je nacionalizam, Cvetko?

Se odnesuvaš kako da ne gi sakaš luđeto od druga nacija. Misliš deka se pomalku vredni. Misliš deka tie se vinovni za tvoite teškotii. Ne im pomagaš koga im treba pomoš. A ako te zamolat im vikaš da se vratat od kaj što došle. Smetaš deka tvojata nacija i rasa go odreduvaat tvoeto mesto na vrvot.
Dali, čoveku što ostana sam na vrvot, si srećen i zadovolen od vistinskata boja na tvojata koža, od goleminita na tvojata nacija, od edinstvenosta na tvojata kultura, od unikatnosta na tvojot govoren jazik.

Pravilata na igra se isti za site? Ne se? Netolerancija?!
To je kad se odnesuvaš kon krugite kako da se pomolku vredni od tebe. Zatoa što se pederi. Zato što se sakati. Ili možebiti zatoa što ne se Makedonci. Zatoa što imaaš farbana kosa. Zatoa što nosaš menđuši. Nakratko zato što se razlikuvaat od tebe. Pa da, različnosta gi pravi pomalku vredni od tebe. Nivniot jazik e nerazbirliv. Bojata na kožata somnitelna. Nivnata kultura nikakva.
Ednostavno, ednostavno tie se grdi.
Tokmu taka, na krajot se ti e izmešano.

Nakratko.
Svetot je ubav. Toa e fudbal. Ili bilo koj drug kolektivni sport. Pravilata na igra se isti za site. Ne se edni za ednite, drugi za drugite. Sekoj ima tolku sloboda, kolku što ima drugiot. Site učestvuvame, sekoj ima podednakvi možnosti. Sekoj lesno može da bude prv. Isto taka i ti.


Post je objavljen 11.05.2006. u 15:37 sati.