Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petarbasic

Marketing

Optužujem!


Znam ja da sam daleko od pera i ugleda jednoga Emila Zole, da bih mogao izreći onaj čuveni "J'accuse!", a zasigurno ni optuženik nije baš onakvo nevinašce kakvim je krajem pretprošlog stoljeća bio nevino osuđeni Dreyfus. Osim toga, suđenje još nije ni počelo... Bizarna je stvar da su se u Hrvatskoj danas mnogi s ljevice, desnice il' centra, otvoreno ili diskretno svrstali na stranu ratnog osječkog zapovjednika Branimira Glavaša, mnogi koji si to ni u snu prije koji mjesec nisu mogli ni zamisliti. Možda sam i sam u toj grupi...
U čemu je bit te promjene stava?
Vladajuća stranka u demokracijama ne pokreće sudske procese!!! Ironiziramo li ili ozbiljno prigovaramo, ovdje se borimo protiv ridikulizacije pravnog sustava Republike Hrvatske, koji provodi (i to otvoreno i vrlo nasilno) vladajuća stranka.
Prvo ću, da ne bi krivo shvatili ovaj moj tekst, ustvrditi: tragična je sudbina tih desetak osječkih srpskih civila, i to je nepobitna istina. I svaki je ljudski život, potrošen na taj način, neizreciv gubitak Ali, zašto se s razjašnjavanjem čekalo 15 godina? Zbog čega današnji predsjednik Sabora (koji je takorekuć do jučer mirno radio s Glavašem na rušenju Pašalića, koji je preuzeo HDZ samo i isključivo uz Glavaševu pomoć i koji je, nota bene, poslije ovih događaja bio i sam državni tužitelj(!), ono što je danas Bajić...) zbog čega on nije poduzeo Glavašev progon još 1992?
Na koncu, treba razriješiti sve zločine, ali zašto početi s rješenjem tragične sudbine desetak civila, kad je u Osijeku tih mjeseci poginulo 1000 "naših" civila, za koje još nitko nije odgovarao!?
Razlog cijele afere je jasan. Ona bahatost "hadezeja" koja ga je došla glave '99 (kad se stvarno popeo svima na vrh glave) sada je opet na istim razinama...Umiveni stil Sanadera, ustvari je rigidniji od navodno "autokratskog" Tuđmana! Jer, dok je pokojni predsjednik bio rigidan u nametanju svojih stavova samo u stvarno važnim pitanjima stvaranja države, a puštao priličnu slobodu svojim suradnicima u ostalim stvarima (što se dakako, izrodilo u pretvorbenu pljačku i ostalo...), sadašnji predsjednik vladajuće stranke brutalno gazi sve koji se ne dive njegovoj providnosti. Unutar stranke strahovladom sve do općinskih odbora, unutar države stvaranjem impotentnih ministara ili eliminacijom nepokorenih suradnika. Unutar gospodarstva dijeljenjem i oduzimanjem povlastica, u javnoj upravi ukidanjem državnih programa u županijama i gradovima u kojima birači nisu "prepoznali" njegovu genijalnost i u kojima su ga na izborima birači ponizili. Na političkoj sceni brutalnim razbijanjem političkih protivnika (pitam se samo, zar ga nije pomalo zabrinulo kad je nakon njegovog napada mojoj stranci utrostručen rejting?), a vidimo, na koncu, one koje ne može razbiti, želi smjestiti u zatvor, bez obzira što time direktno ruši i diskreditira temelje na kojima je nastala država!?
Sjetimo se: Glavaš je, ovako ili onako, organizirao obranu Osijeka. U politici, on im je donio polovicu mandata u 4. izbornoj jedinici. Između ostaloga, prepotentni predsjednik Sabora koji je iznad saborske govornice u srijedu neukusno dokazivao svoju poslovničku svemoć nad očito potresenim Branimirom Glavašem, ne bi sjedio u Saboru da mu taj isti Glavaš nije organizirao pobjedu! Glavaš je pomogao svojom osječkom svemoći, novčano i organizacijski i da u ovoj našoj petoj jedinici dobiju čak 9 od četrnaest mandata! Sveukupno, Slavonija je dala četvrtinu ove tanke hadezeove saborske većine! A sada je ta četvrtina mandata na suprotnoj strani...
Bit će zanimljivo vidjeti kako će na državnim izborima postupiti HDZ; jer, ako stavi Vladimira Šeksa za nositelja liste u Osijeku, postoji mogućnost da vladajuća stranka tamo uopće ne prijeđe izborni prag!!!
Kako vladajuća stranka bude gubila kompas pred neizbježan silazak s vlasti, je li moguće da će odlazeći premijer baš ići sa stavom: "Poslije mene potop!"? Država je ipak malo više od sudbine HDZ-a. Nažalost, događaji pokazuju da se nastavlja negativna selekcija. Neprimjetno je prekjučer u Saboru prošla vijest da je HDZ umirio potrošenog požeškog Bagarića (koji je navukao na županiju dugove u vrijednosti trostrukog proračuna) stavivši ga u Sabor, a dr. Prgometa (nesumnjivo častan i sposoban čovjek, koji je ostvario profesionalnu i znanstvenu karijeru i u politici nije zbog saborske plaćice) izbacio iz najvišeg predstavničkog tijela. Jadni mi kad nas i naše interese zastupa – Ante Bagarić!?
Glavaš očekuje uhićenje (njegov optužitelj, koji je priznao da je osobno počinio ubojstva(!) još je na slobodi) ... HDZ slavi "pobjedu" ... Al' iz povijesti su mogli naučiti: mučenici su zahvalan materijal za vođe!?


Post je objavljen 11.05.2006. u 10:10 sati.