Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/222km

Marketing

Gradić u kojem se održava izbor najljepše koze :) kako bi se potaknuo njihov uzgoj

-fotoreportaža nastala u ljeti 2005.-

Da smo moja bolja polovica i ja jednostavno "mamci" za izlete, u to smo se već davno uvjerili. No, krajnju smo potvrdu definitivno dobili običnim odlaskom kod automehaničara, kojeg nam je ugovorio moj tata, i to samo nekih 20-tak km od Rovinja prema unutrašnjosti Istre, u mjestu Svetvinčenat (ili još poznato kao Savičenta i San Vicenti), jer kao tamo postoji jedna radionica s odličnom opremom.
Ostavivši auto mehaničaru koji nam je rekao da će popravak potrajati, odlučili smo se na šetnju umjesto da nam razno razni zvukovi paraju uši u radionici.
Nismo imali pooojma da je to malo mjesto tako posebno!!! Jednostavno smo ostali zapanjeni i ugodno iznenađeni novim otkrićem.
Tiho.. mirno... zeleno.. nešto sitno ljudi na ulicama... dok smo pogledom na povijesne građevine odmah dobili dojam da nekad i nije baš bilo tako tiho i mirno!


Image Hosted by ImageShack.us


Prvo smo naravno primjetili Kaštel jer je najveća građevina. Iako je nastao još u 13.st., današnji oblik dobiva 1589.g. Ta mletačka građevina, pretrpjela je mnoge ratove, uništavanja, obnavljanja i mijenjanje vlasnika. (pogled sa stražnje strane)






pogled na Kaštel sa glavnog trga, Place:
Image Hosted by ImageShack.us Kaštel ima čak tri kule i jednu palaču.
Zamislite si sve šta ste znali vidjeti u srednjovjekovnim filmovima: konjanici u željeznim oklopima, pokretni most kao ulaz u tvrđavu, vlastela, običan puk, sajmovi, trgovci, vitezovi... Svemu tome su Kaštel i Placa bili svjedoci kroz mnoge godine, a usred Kaštela spaljena je i jedna vještica, 1632.g., koji je bio jedan od rijetkih procesa u Istri.



Image Hosted by ImageShack.us


Svetvinčenat je poznat po pravilnoj renesansnoj arhitekturi, pa je tako i glavna Placa renesansnog izgleda...






...okružena renesansnim kućama iz 16st. ...
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us














...i gradskom ložom iz 18.st. ...
Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

...dok na sredini Place, stoji cisterna iz 1808. g., posebna po tome što je izgrađena od dobrovoljnog priloga pučanstva...











Image Hosted by ImageShack.us




...a istočnu stranu Place krasi renesansna crkva iz 16.st. sa trolisnom fasadom od domaćeg klesanog kamena, koja je ujedno i župna crkva Svetvinčenta u kojoj se štuje tijelo sv. Viktorije, preneseno iz Rima 1669.god.











Image Hosted by ImageShack.us




Odmah do place nalazi se još jedna manja crkva, u stilu gotičke pučke arhitekture, koja čuva drveni kip sv. Antuna Opata iz 14.st.










Image Hosted by ImageShack.us
...a od nje se širi pogled niz ulicu kroz koju, što se više udaljavate vlastitim koracima-udaljuje se i samo vrijeme, jer vas odmah nakon gotike neugodno isprepada friška bijela fasada!

12.st., 15. st., 18.st. Mleci, Francuzi, Talijani, Austrijanci, burni ratovi, vitezovi, patricijska venecijanska obitelj Grimani di San Luca, benediktinci, vještice, konji, bučni sajmovi, freske, sveci, srednji vijek, renesansa, gotika....
Itekako da je mjesto samo prividno tiho i mirno! Vjerujte mi, predivno je! U tih sam se sat vremena skroz stopila s burnom prošlošću Svetvinčenta, a na to su me doslovno natjerale sveprisutna tišina i mir, koje čovjeku u takvim okolnostima jednostavno potpiruju maštu.
A nas smo dvoje išli samo popraviti auto tog sparnog, ljetnog prijepodneva... :))


Post je objavljen 11.05.2006. u 15:44 sati.