Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Suncanje, solarij - da ili ne?

Ova tema ce imati 3 nastavka:

Zasto je moderno biti preplanuo? Upotrijebiti cu omiljeni odgovor moje jace polovice - povjesni razlozi.

Pozeljnost tamne koze dosla je od toga da je potamnjeli ten prije pojave solarija bio pokazatelj da imas dovoljno novaca da si mozes priustiti odmor na moru koji toliko traje da potamnis. Pa je postalo - sto tamnije to bolje. Onda je to postalo pozeljno i zimi jer si pokazivao da si mozes priustiti i skijanje. Zatim su solariji izasli u susret toj novostvorenoj ljudskoj "potrebi" i usput stvorili još jednu granu u kojoj se zaradjuje, a tamnu put donijeli i najobicnijem puku. Potpuno suprotno, nekad je na cijeni bio blijedi ten jer je to pokazivalo da si toliko bogat da ne moras raditi na polju te da si mozes dopustiti kad je suncan dan, cijeli provesti u hladovini kuce svoje i ne izlaziti. Djevojkama iz finih obitelji ribalo se lice ako bi slucajno malo potamnile u igri ili setnji. Neki dan sam bila na sladoledu sa osobom koja je od mene mladja 5 godina ALI ne da ne izgleda mladja, nego cak ni ne izgleda jednako stara kao ja, cak joj daju 1-2 godine vise?! Sve zbog solarija u koji ide jednom tjedno i tako veci dio godine i kutije cigareta koju popusi na dan. Dakle ako vas muci mladoliki izgled i zelite odrasti na brzinu, znate sto vam je ciniti.

Ako pak, pogledate neku stariju zenu sa sela i usporedite njeno lice sa vratom odozada (koji je u pravilu prekriven rupcem) i koji izgleda 20-ak godina mladje nego lice, mozda vas i prodje zelja za instant postaravanjem.



obratite paznju koliko DUBLJE prodiru UVA zrake u kozu.

Sunceve zrake su jedan od glavnih uzroka starenja koze. Zato me posebno ljuti kad firme krenu prodavati ANTI AGE kozmetiku a ne stave u istu SPF?!
No mozda da zapocnemo s malo teorije - ultraviolentno zracenje UVR je podjeljeno na UVA,UVB i UVC zrake. Ove zadnje su filtrirane kroz ozon (u idealnom slucaju, ako ne zivite bas na podrucju ozonske rupe) od UVB zraka pocrnite, pocrvenite ili izgorite, vec prema interesu, znaci u stanju su vam ostetiti kozu ODMAH. Vjerovali ili ne, to je dobra vijest jer onog trena kad vidimo da je koza ostecena po svoj prilici cemo i reagirati i zastiti se. Losa vijest je da UVA zrake nevidljivo ali TRAJNO ostecuju kozu. Njihove posljedice ne vidimo odmah nego godinama kasnije. Vecina renomiranih svjetskih proizvodjaca kozmetike nije u svoju SPF zastitu sve do nedavno uopce stavljala UVA zastitu!
Tek novi zakon ih obavezuje na to. Nasa koza dobiva 100 puta vise UVA zraka nego B zraka. I neovisno o tome kupili vi kremu za 30 ili 600 kuna, u obje cjenovne kategorije mozete naci LOSE proizvode.
Razlicite povrsine kao voda, beton, pijesak, snijeg, trava mogu znatno povecati djelovanje UVR zraka. UVB ne mogu proci kroz staklo tako da necete izgorjeti ako sjedite pokraj prozora. Losa vijest je da UVA zrake prolaze kroz staklo.
Solarij da ili ne?


Kao bivsa poklonica solarija-moj odgovor je-ne. Koza mi izgleda mladje, svjezije, a prestala sam i vjerovati u teoriju da preplanula izgledam mrsavije. Na srecu, svjetla put mi dobro stoji i furam ju i dalje.
Da se vratimo na onu moju poznanicu s pocetka price, ne to sto ona sad izgleda nekoliko godina starija nego sto je (u svojim dvadesetima!) nego kako ce izgledati za 15-ak godina, u ranim 40-esetima. Kao 60 godisnjakinja? I onda me pita otkud mi takav ten i ja joj kazem. Ali ne. Ne bi ona otkazala solarij (zamislite ima ljudi koji jos uvijek vjeruju kako je to zdravo, KONCENTRIRANA kolicina suncevog zracenja iz neposredne blizine, prije svega stostruko koncentriranija UVA verzija od one prirodne) i ne bi smanjila pusenje. Ona bi cudo u TEGLICI. A toga nema.

Ne morate izgoriti a da bi vam se koza ostetila. Preko bare se jos proslih sezona napustio trend solarija te oni koji ipak zele biti tamni, posezu za SAMOTAMNJENJEM bilo u kucnoj verziji ili onoj salonskoj tkz. tusiranje bojom.
poznat pod imenima Airbrush, ili po proizvodjacu Coco-bay, Sundash ili MagicTan. Radi na principu vecine self tannera DHA (Dihydroxyaceton) sastojka.
Jer nije li iracionalno s jedne strane namjerno ostecivati kozu a s druge strane placati skupe kreme koje na koncu tu stetu ionako ne mogu popraviti, ma sto god reklame tvrdile.
Dakle-cak i ako ste preplanuli bez crvenila, iritacija i ostalog-ipak ste ubrzali proces starenja vase koze.

Da, koza stari. Ali ja ne zelim sa 40 godina starosti imati lice 55 godisnjakinje. Vjerujem da je iskusenje za neke preveliko, pogotovo u drzavi koja u Europi ima najvise solarija po glavi stanovnika. Samo u mom kvartu ima 7 solarija (svaki ima po 15-ak aparata) a kvart je relativno mali.

SPF (sun protection factor) broj nam govori koliko dugo smijemo ostati na suncu a da ne dobijemo opekline. On nam ne govori nista o zastiti od bora ili mogucih pigmentacijskih fleka. Njih je naime moguce dobiti i sa zastitom, ako tome naginjete ili ste pod odredjenim ljekovima ili koristite kemijske eksfolijante. Doduse sa SPF-om sansa da dobijete fleke jest mnogo manja, ali nije svedena na nulu.
Do 1997 je tipicna suncana zastita sadrzavala samo UVB zastitu, a tu nezdravu tradiciju su mnoge firme zadrzale i do danas. Dok su znanstvenici slozni- upravo UVA uzrokuje rak koze. I onda ja kupim (tad sam bila jos mlada i neinformirana, sto si vise zaista ne mogu priustiti) chanel kremicu za 50-ak eura sa kao sun blockom koja NEMA UVA zastitu! Odem u parfumeriju, objasnim zasto vracam kremu i prodavacica pojma nema o cemu pricam i pita me jel mi krema mozda lijepo ne mirise bang. Katastrofa.
Broj oboljelih od raka koze RASTE usprkos cinjenici da iz dana u dan imamo sve vise proizvoda sa zastitnim faktorom. Pradakos?! Ne, nego cinjenica da ta zastita nije potpuna, a mi vjerujemo firmama i jos vise tetama u bijeloj kuti u apoteci i oslanjamo se na vjerovanje da smo zasticeni te tako ostajemo vjerojatno MNOGO DUZE na suncu nego bi to ucinili bez SPF-a i time jos vise stetimo kozi. Moja dobra prijateljica radi 4 godine u apoteci, u medjuvremenu je upisala i postdiplomski i vodi apoteku. Otvoreno je rekla da ne zna sa liste sastojaka prepoznati one koji imaju ili nemaju UVA zastitu. I pita mene sto da kupi.
Moj vam je savjet - INFORMIRAJTE se cim vise sami! Budite osvjesteni kupac. Ne vjerujte automatski reklamama kao ni prodavacicama, te ni natpisima na proizvodima.

Vjerujte JEDINO listi sastojaka

To je jedino podrucje gdje proizvodjaci ne smiju lagati. Ili drugacije formulirano, ako lazu u tom dijelu, moze ih skupo kostati. Zato i jesu naljepnice sa sastojcima na poledjini proizvoda i sitnog tiska.

Kako biti siguran da proizvod ima UVA zastitu?
MORA imati jedan od ova tri sastojka:
1. avobenzone
2. titanium dioxide
3. zinc oxide
Ili opcionalno, ovo vrijedi samo za Europu - Mexoryl SX i Tinosorb
Sljedi lista proizvoda koje sam isprobala i koje imaju kompletnu zastitu (cijene su u dolarima ili eurima, zavisno od toga u kojoj su valuti kupljene):

KREMA ZA LICE S SPF-om

1.Almay – Decelerating Daily Lotion SPF 15 18,00 dolara za 120 ml za mijesanu kozu
2.Amway- Clarifying Balancing Moisturzier SPF 15 75 ml za 25,00 eura za mijesanu kozu ili Moisture Rich Moisturizer SPF 15 za suhu kozu ista cijena i kolicina
3.Amway- Delicate Care Calming Moisturizer for Sensitive Skin Types, ne sadrzi ni boje ni miris
4.Aveda-Daily Light Guard SPF 15 kosta 16,50 dolara za 180 ml titanium dixide kao zastita
5.Avon- Force Extra triple Lifting Day cream SPF 15 za 22,00 eura 45 ml ili isti losion za istu cijenu
6.Avon- Anew perfect Eye Care Cream SPF 15 i 15 ml 13,50 eura
7.Avon- Age Block Enviromental Protection Cream SPF 15 45 ml za 12,50 eura
8.Avon be Coming- Resist the Elements SPF 30 Face za 60 ml 13,50 dolara
9.Biotherm-UV Protect SPF 25, 30 ml za 14,50 eura ili High Protection Sun Block SPF 30 za 15,00 eura i za 45 ml (ovo sun block ne uzimajte za ozbiljno)
10.Bodyshop- Vitamin C Protective daywear SPF 15 75 ml za 12,00 eura
11.Dove-Fresh Radiance Moisturizer SPF 15 za 7 dolara, za 45 ml moze i za suhu i osjetljivu, prekrasno pakirana u staklenu teglicu, super mirisi ali ne bih rekla da je za suhu kozu, vise za mijesanu ili cak masnu…..
12.Olay-Complete Defense UV Moisturizer SPF 30 15,00 eura za 75 ml
13.Clarins- Hydration-Plus Moisture Lotion SPF 15 za sve tipove koze 45 ml 38,50 eura
14.Clarins-Sun Wrinkle Control Cream SPF 30 75 ml 24,00 eura super i za suhu kozu
15.M.A.C (Makeup Art Cosmetics) firma iz Toronta, jaca strana dekorativa, Day SPF 15 Light Moisture 22,00 dolara za 45 ml
16.Neostrata- NeoStrata Daytime Protection Cream - SPF 15 A light, antiaging, antioxidant moisturizing cream with 10% PHA (AHA). Odlicno i za one s osjetljivom kozom. Bez mirisa.
17.Neutrogena-Healty Defense Daily Moisturezer SPF 30, 12 eura za 45 ml, ima verzija u boji i bezbojna
18.Neutrogena-Visibly Even Moisturizer SPF 15 13 eura za 30 ml
19.Neutrogena-Healthy defense Oil Free SPF 45 9 eura za 120 ml ili Sun Block Lotion ista cijena ista kolicina kao i Sensitive Skin UVA/UVB Block SPF 17 ili 30 (dva proizvoda za 9 eura. I 120 ml, ovaj zadnji proizvod je ODLICAN i za suhu i osjetljivu kozu
20.Complete All Day Moisture Cream SPF 15 - sensitive skin Olay-jos testiram

SREDSTVA ZA SUNCANJE

1.Avon- Sun so Soft SPF 40= Lotion for Kids 120 ml za 9,00 eura, nema niceg posebnog za djecu ali je dobra zastita
2.Coppertonne-Sunblock Lotion SPF 30,00 za 120 ml 7,00 eura ili Oil Free Sunblock Lotion for Face SPF 30 za 90 ml 8,00 eura, sve ostalo od te firme je LOSE, jer 90% proizvoda nema UVA zastitu
3.DDF-Moisturizing Photo-Age Protection SPF 15 za 22,00 dolara za 120 ml ili Organic Sunblock SPF 30 ista kolicina za istu cijenu
4.Elisabeth Arden- Triple Protection Face Block SPF 30 120 ml za 19,50 eura
5.Eucerin-Daily Sun defense Sensitive skin Lotion SPF 15 180 ml za 8,00 eura
6.Guinot-Pigmentation Mark Prevention SPF 15, 45 ml za 25,00 eura, nis posebno ali ako bas zelite probati ovu firmu, plus jedna od jeftinijih stvari od njih. Ima prekrasnu ambalazu, zaista je tesko nesto NE kupiti a i tako super izgleda u kupaoni ali to nije poanta dobre njege
7.Jason Natural- bio kozmetika, za preporuciti curama u USA
8.L’Oreal-Visible Results Skin Renewing Moisture Treatment SPF 15 Fragrance free 19 eura za 45 ml, dnevna krema, ova firma godinama nije stavljala UVA zastitu, konacno jedan proizvod koji ima solidnu SPF zastitu, iako sadrzi lavandu znaci nije bas frangrance free kao sto ime kaze, ova linija ima definitvno bolju dekorativnu liniju nego preparativnu
9. Ombrelle (u vlasnistvu Lňreala) Sunscreen Lotion SPF 30 kao i onaj za djecu SPF 45, ostali su manje dobri a neki sadrze i alkohol



Post je objavljen 12.05.2006. u 21:52 sati.