Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Put u središte Evrope - deseti put

Jedno od najstarijih redovitih književnih događanja novijeg doba u Pazinu je Međunarodni susret izdavača "Put u središte Evrope". Susret je utemeljen 1996. godine, a predstojećeg vikenda, od 12. do 14. svibnja, održat će se po deseti put (jedne godine se pauziralo).

Susret su 1996. godine utemeljili tadašnji direktor Austrijskog kulturnog instituta u Zagrebu Walter Maria Stojan, i nakladnik iz Klagenfurta Lojze Wieser. Pazin su odabrali zbog literarnog backgrounda što ga ovaj grad u srcu Istre vuče od Dantea, Julesa Vernea, Vladimira Nazora, pa sve do naših dana, a k tome se ovdje, ustanovili su, dobro jede i pije. Prve je godine u programu Susreta sudjelovalo petnaestak sudionika iz Hrvatske, Austrije te Bosne i Hercegovine, narednih godina Susret se razbuktao na čak do sedamdesetak sudionika iz deset zemalja, a zadnjih se godina stabilizirao na 40-50 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja - Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, te Srbije i Crne Gore. Osnovni programski sadržaj i smisao pazinskog Susreta izdavača je povezivanje nakladnika, prevoditelja i pisaca iz različitih zemalja srednje Evrope kroz zajedničke izdavačke projekte. Suradnjom sudionika Susreta u minulih je desetak godina nastalo nekoliko stotina knjiga.

Posljednjih je godina pazinski Susret dobio i novu dimenziju, plasirajući sponzorirane nagrade i stipendije za pisce, prevoditelje, nakladnike, i urednike književnih časopisa. Kroz plasman stipendija za jednomjesečni boravak pisca ili prevoditelja u nekom srednjoevropskom gradu, razvio se projekt "Mreža gradova književnosti", posredstvom kojeg će na ovogodišnjem Susretu, dakle predstojećeg vikenda u Pazinu, petorici "korisnika" biti dodijeljene stipendije za jednomjesečni boravak u Beču, Grazu, Gmundu, Varšavi i Pazinu. K tome, dodjeljuju se i novčane nagrade Istarske županije za najbolje književno djelo o Istri objavljeno u protekloj godini, te za najbolji prijevod književnog djela o Istri. Osma nagrada je "interna" nagrada Susreta za "nakladnika godine".

Također posljednjih godina, ustalio se običaj da se prvog dana Susreta održi književna večer na kojoj se predstavljaju dobitnici nagrada s lanjskog Susreta. Tako će ovogodišnji, deseti "Put u središte Evrope" biti otvoren književnom večeri koja će se u petak, 12. svibnja u 18 sati održati u "rotondi" odnosno okrugloj kuli pazinskog Kaštela. Moderator večeri je moja malenkost, a književni gosti su pisac Boris Perić i prevoditeljica Helen Sinković. Naravno da se radujemo vašem dolasku!

Post je objavljen 10.05.2006. u 09:52 sati.