Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Gradska vrata, bonus (2)

Smetlišna vrata
Smetlišna vrata, o imenu
Smetlišna vrata, proširenje
Smetlišna vrata, završni detalji
Gradska vrata, bonus (1)
Još mi je nešto ostalo za reći o ovim dodatnim vratima u jeruzalemskim zidinama.
Jučer sam već rekao da potječu iz križarskog doba i da je najvjerojatnije riječ o Kožarskim vratima ili Vratima štavitelja kože. Zbog nedovoljne širine zasigurno nije bila riječ o nekim važnijim gradskim vratima, nego tek možda o sporednom prolazu. Izgrađena su između 11. i 13. stoljeća, a bila su povezana s kulom koja se uzdizala uz gradske zidine. Ostaci te obrambene kule i danas su vidljivi.
Ovo je pogled prema Smetlišnim vratima.

Image Hosted by ImageShack.us

Unutar vrata vidljiv je popločeni pod iz istoga razdoblja, s pragom i vidljivim utorima koji su omogućavali sigurno zatvaranje vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

No, kako to često biva u ovim krajevima, zagrebe li se nešto dublje, naći će se i raniji ostaci. Tako se dogodilo i na ovom mjestu. Nekih dva metra ispod razine iz križarskog doba nađeni su ostaci stare ceste popločene većim kamenim pločama.

Image Hosted by ImageShack.us

Riječ je o ulici iz bizantskoga doba. Kada sam govorio o Damaščanskim vratima, spomenuo sam da se odande ulica račvala. Zapadni krak bila je glavna jeruzalemska ulica, Cardo Maximus, a u bizantsko je doba završavala negdje u blizini današnjih Sionskih vrata. Istočni krak latinski se zvao Cardo Valensis, što bismo mogli prevesti kao »Dolinska ulica.« Tako se nazivala jer je prolazila zapravo najnižim dijelom tadašnjeg grada. S istočne strane uzdizala se gora na kojoj je prije bio židovski Hram, a sa zapadne strane započinjao je brežuljak na kojem je danas bazilika Svetoga groba, a u rimsko su doba bili hramovi.
O grčkom imenu te ulice svjedoči nam židovski i rimski povjesničar iz prvog stoljeća Josip Flavije. On tu ulicu i dolinu kroz koju ona prolazi naziva Tiropeon, što na grčkom znači »Ulica sirara.« Očito se ovdje proizvodio ili prodavao sir.

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što vidite, uz ulicu su ostali i stupovi koji nam govore da je uz rubove ceste postojao trijem, a pod njim su se nalazile trgovine.
Neki je umjetnik freskom pokušao dočarati kako je to tada moglo izgledati.

Image Hosted by ImageShack.us

A ove dvije djevojke samo potvrđuju da se svijet u međuvremenu nije previše promijenio.
Pogledamo li s malo veće daljine, dobit ćemo i ukupan dojam ovoga područja.

Image Hosted by ImageShack.us

U gornjem lijevom kutu slike vide se Sulejmanova Smetlišna vrata, u gornjem desnom kutu križarska Kožarska vrata, a uz desni rub slike prolazi Cardo Valensis.
U sredini fotografije vidite ostatke javnih zgrada iz omajadskog razdoblja. Omajadi su bili dinastija kalifa koji su došli na vlast nakon prvih nasljednika proroka Muhameda: Abu Bakra, Omara koji je osvojio Jeruzalem, Usmana i Alija. Prvi omajadski kalif bio je Muawija I., a vrijeme vladanja njegove dinastije računa se od 661. do 750. godine. Prijestolnica im je bila u Damasku. Nakon Omajada na vlast su došli Abasidi. Ove omajadske javne zgrade izgrađene su u 8. stoljeću, nekako istovremeno s poznatom Hišamovom palačom u Jerihonu.

Post je objavljen 09.05.2006. u 08:30 sati.