Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/simat

Marketing

ZDRAV `ko Češnjak!

Tokom drugog svjetskog rata u srednjoj Bosni proslavio se jedan kako će se u budučnosti pokazati velik čovjek.

12.3.1942
Cijelo selo je po posljednji puta ove godine prekrio snjeg i mali Hasif se igrao sa svojim drugovima na obližnjem brdu. Sva su djeca od ranoga djetinjstva slušala o Češnjaku, kako se sam borio protiv 4 njemačke divizije, kako je jednom sam popio čitavu bačvu rakije i da mu ništa nije bilo, kako je izvukao troja kola iz dubokog snjega i razne druge junačke dogodovštine. Sve su to djeca slušala no sve im je bilo prikazivano kao legenda tako da to nisu ni tako ozbiljno shvačali. No toga 12. 3. dok su se igrala na obližnjem brdu djeca su čula groznu buku strojeva u blizini i požurila u svoje kuče. Toga dana djeci se pokazalo da Češnjak nije samo priča!
Kako su njemački kamioni i tenkovi počeli dobivati vidljive siluete u daljini dogodilo se nešto apsolutno neočekivano. Iz šume se pojavio neki ogroman čovjek i svi odrasli onako počeli došaptavati si međusobno :"Eto ga Češnjak, ma nemoguče!" i Stvarno to je bio on Češnjak! Onako velik je stao na cestu i nadolazeči konvoj se zaustavi! Kako je stao tako je Češnjak počeo porobljavati cijeli konvoj i nakon cijele bitke nikoga nije ubio ali je zato zarobio 154 njemačka vojnika. Kako je imao zarobljena 4 kamiona naredio je na saršenom njemačkom zarobljenicima da se ukrcaju u njih i da ga tamo čekaju. Cijelo selo nije moglo vjerovati da se ovo upravo zbilo i da ga njemci stvarno poslušno čekaju. Češnjak krene prema selu laganim korakom. Kada je stigao do prvih kuća prodere se:"Trebam tri hrabra muža da mi pomognu ove švabe odvest do Sarajeva da ih predamo partizanima!" Izašlo je cijelo selo i on odabra tri najkršnija momka iz sela. Jedna se žena usudila pitati, nije li i on partizan? Češnjak je pogleda i reče :"Jok žemska glavo ja sam za raju i uvjek ču i bit tu za raju!" Tada nastavi:"Ovi švabe su vam htjeli sravnat selo sa zemljom pa sam ih moro zaustavit!" I tako Češnjak spasi selo i posta narodni heroj!
Nakon toga događaja par godina su novine pisale samo o Češnjaku.

Evo naslovnica koje je dobio češnjak:
Češnjak pomogao Titu da pređe Sutjesku!
Biljka dobila ime po Češnjaku čini se ljekovita!
Susret Češnjaka sa Engleskim ambasadorom završio time da su englezi dobili naziv za ljekovitu jugoslavensku biljku Češnjak(15.6.1946. u tjelesnoj straži engleskog ambasadora bio je jedan čovjek afričkog podrijetla kada se Češnjak trebao upoznati sa ambasadorom primjetio je tamnoputog muškarca i rekao svom drugu vidi GAR(slav. crn) LIK! i tako su englezi Češnjaka znali pod Garlick
Češnjak spasio 720 ljudi od sigurne smrti izgradivši 200 metara željezničke pruge u samo minutu i 30 sekundi!
Češnjak samostalno vratio zvijezdu tešku 200kg na dom JNA u Novoj Mitrovici!
Češnjak porodio ženu dok ju je vozio iz Žepča u Sarajevo!- Dotična trudnica:"Bilo je nevjerovatno! Jednom je rukom držao moju ruku, drugom vadio dijete, nogom držao volan i to sve pri 70km/h bez da je prošao kroz jedno crveno!"
Njemci napravili animirani film o Češnjaku naslovljen Nick Praskaton!
Alija Sirotanović:"Češnjak me izučio za rudara!"
Drug Tito dao Češnjaku odličije!
Image Hosted by ImageShack.us(Alija Sirotanović)
Image Hosted by ImageShack.us(pruga koju je izgradio u 1:30 min)
I tako su se nizale naslovne stranice sve do sredine 1980-e godine kada je umro Josip Broz Tito.
Svijet nije čuo ništa o Češnjaku do jednog snježnnog dana.

12.3.1992.
Pao je posljedni snjeg te godine. Djeca iz jednog sela u srednjoj bosni su se igrala na obližnjem brijegu. U jednom trenutku djeca su čula strašnu buku te pogledala preko brda i vidjela konvoj vojske kako juriša prema selu. Vidjevši to pojurila su u kuče. Cijelo selo je gledalo kroz prozore očekujući neizbježnu katastrofu, kada iz šume izjuri neki ogroman čovjek i zajuriša sam na vojsku. Djeca upitaše roditelje:"Babo `ko je to?"
Nitko nije znao odgovoriti djeci osim jednog djeda.
Djed reče: "Češnjak djeco!"
Djeca-"Jel on za srbe, hrvate il` bosance"
Djed-"Niti za jedne! On je za raju"


Post je objavljen 09.05.2006. u 02:06 sati.