Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Irfan Ajanović: Mesić je obilježio kraj 20-og stoljeća na Balkanu

Dragom prijatelju i čovjeku koji je sobom, svojom visprenošću i djelom, obilježio kraj 20-og stoljeća na Balkanu... Dragom Stipi Mesiću, Srdačno, Irfan Ajanović, u Dubrovniku, 27. 08. '99.


Preslik posvete s knjige "Molila sam da me ubiju" koju je Irfan Ajanović darovao Stjepanu Mesiću krajem kolovoza 1999-e napravio sam u listopadu iste godine nakon što je postalo izvjesno da tadašnji glavni urednik Globusa Mirko Galić ne želi objaviti moju priču o silovanju ratne zarobljenice koje se u knjizi pripisivalo Vici Vukojeviću. Isprva se toj temi u Globusu protivio Denis Kuljiš rekavši na kolegiju da je priča senzacionalistička, "žuta". Kako sam knjigu trebao vratiti Mesićevom prijatelju, napravio sam si fotokopiju ispovijesti "Sabornik" i posvete, da Mirko Galić poslije ne bi mogao tvrditi da on nikada kao urednik nije bio cenzor. Mjesec dana kasnije priča je osvanula u Feralu, pa u Nacionalu. I potpredsjednik HNS-a Stjepan Mesić na press konferenciji s Vesnom Pusić u predizbornoj kampanji koncem 99-e prozvao je Vicu Vukojevića zbog silovanja opisanog u knjizi.

Pred mjesec dana sam napisao o svjedočenju Vice Vukojevića na suđenju Kronoslavu Pratesu u Muenchenu vezano za ubojstvo Stjepana Đurekovića:

Nakon Vukojevićevog svjedočenja valja očekivati paljbu iz svih oružja po sucu Ustavnog suda iz kruga Predsjednika Stjepana Mesića. Da bi se pokušalo zaštiti Josipa Perkovića, valjat će aktualizirati priču o silovanju bošnjačke zatočenice mostarskog ratnog logora koje je navodno počinio Vice Vukojević. Priču je krajem 1999. lansirao Stjepan Mesić, nudeći kao izvor knjigu koju je dobio od bošnjačkog političara Irfana Ajanovića.

Sve da je istinita, ona ne umanjuje zločin Udbe i ne može abolirati sudionike u njemu.

45 lines, 07.04.2006.


I predvidio postupak predsjednice HNS-a Vesne Pusić:

Pusić za istragu: Vukojeviću suspenzija dok se ne istraži je li silovao


Slučaj Vukojević prvi je put u Hrvatskoj objavljen u studenom 1999. u Feral Tribuneu, koji je prenio dijelove svjedočenja Bošnjakinje iz Stoca da ju je u logoru Vojno, navodno silovao i Vice Vukojević, tada zastupnik u Saboru. Anonimno svjedočanstvo originalno je objavljeno u knjizi “Molila sam ih da me ubiju - Zločin nad ženom Bosne i Hercegovine” u srpnju 1999. u izdanju Centra za istraživanje i dokumentaciju Saveza logoraša BiH.

Ovih dana, sedam godina kasnije, Vesna Pusić službeno je zatražila od Saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se inicira donošenje odluke o privremenoj suspenziji Vukojevića s dužnosti ustavnog suca.

Tina Lakić, Veronika Rešković, Jutarnji list, 08.05.2006.


Neka mi sad netko kaže da Vesnu Pusić, nakon sedam godina što je šutjela o ovome odjednom motivira pravdoljublje, a ne pomaganje Mesićevom špijunskom savezniku Josipu Perkoviću da barem u očima hrvatske javnosti ispadne manji zločinac od svog "tužitelja" Vice Vukojevića.


Post je objavljen 09.05.2006. u 01:01 sati.