Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Marihuana

ULIČNA IMENA
Marihuana: trava, gandža, vutra, džoint (ova droga ima preko 200 uličnih imena u cijelom svijetu).
Hašiš: šit

IZGLED
Marihuana: liči na finije ili grublje izrezan duhan karakterističnog mirisa na sušeno sijeno čijim se gorenjem oslobađa jaki, lagano sladunjavi, miris zapaljenog suhog lišća.
Hašiš: pločice, ponekad kuglice, različitih boja i veličina. Boja mu zavisi o zemlji porijekla: zelena-turski, tamnosmeđa-pakistanski, crna-afganistanski, crvena-libanski. Kanabisovo ulje: uljna otopina crne ili zelenosmeđe boje

PORIJEKLO
Marihuana: Preradom lišća i cvijeta (rezanje, sušenje, mljevenje) ženskih biljaka konoplje: Cannabis sativa, Canabis indica, Canabis ruderalis. Kanabis je jednogodišnja dvodomna biljka (muška i ženska) u obliku grma visokog jedan do dva metra. Dijelovi biljke pripremljeni za upotrebu sadrže 4-12 % aktivnog sastojka.
Hašiš: Preradom smole (skupljanje, sušenje, oblikovanje) ženskih biljaka konoplje. Smola biljke pripremljena za upotrebu sadržava 40-45% aktivnog sastojka. Kanabisovo ulje: Preradom lišća, cvijeća i smole (potapanje).

NAČIN UPOTREBE
Marihuana: Upotrebljava se pušenjem, jedenjem, pijenjem čaja. Prvi je način najuobičajeniji kada se marihuana miješa sa duhanom i puši kao cigareta (joint). Još jedan od načina pušenja je pomoću običnih ili vodenih lula (nargile). Efekat se primjećuje nakon nekoliko udahnutih dimova dostižući maksimum nakon 15-30 minuta. Djelovanje jedne ispušene cigarete traje dva do tri sata. Popijena ili pojedena, marihuana ispoljava efekat nakon pola sata sa dužinom trajanja tri do šest sati.
Hašiš: Upotrebljava se pušenjem, jedenjem. Kad se uzima pušenjem najčešće je to lulama, običnim ili vodenim (nargile) pomiješan sa duhanom. Kanabisovo ulje: Upotrebljava se pušenjem, jedenjem. Pušenjem se uzima tako da se natopi duhan.

EFEKTI I RIZICI
Proizvodi kanabisa svrstavaju se u grupu halucinogena, mada se, zbog raznolikih efekata koje izazivaju, ponekad uvrštavaju i u grupu depresora. Nekada djelovanje liči na početne efekte alkoholnog pijanstva. Aktivni sastojak droga je delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) koji se nakon ulaska u tijelo, nošen krvotokom, veže za kanabinoidne receptore u mozgu. Najviše ovih receptora se nalazi u dijelovima mozga zaduženih za pamćenje, razmišljanje, koncentraciju, percepciju, osjećaj zadovoljstva, te koordinaciju pokreta. Stoga se javljaju poteškoće u kratkotrajnom pamćenju, smanjena sposobnost koncentracije i učenja, promijenjena percepcija stvarnosti i to osobito vremena (osoba ima dojam da vrijeme protječe puno sporije), povišenje senzibilnosti osjetila - osobito kada se radi o bojama, ukusu i muzici, zatim poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta, a pri uzimanju većih količina kanabisa može doći i do snažnih halucinacija. Rad srca je ubrzan, krvni pritisak povišen. Javlja se sušenje usta, oči su crvene sa proširenim zjenicama.

Što se tiče utjecaja na raspoloženje i ponašanje, konzumiranje kanabisa izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osjećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smijanje, ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije mogu biti izrazito neugodne i zastrašujuće.

Nakon završetka djelovanja korisnik pada u stanje drijemeža. Nakon prestanka efekata može se javiti amotivacijski sindrom - nedostatak bilo kakvog interesa i motivacije. Tolerancija na ove droge se ne razvija. Pri dužem uzimanju javlja se umjerena psihička ovisnost, a kod korisnika dolazi do gubitka inicijative, neaktivnosti, nesanice ili redukovane dužine spavanja. Prisutna je nebriga za spoljni izgled, ličnu higijenu i odijevanje, a rasuđivanje i pamćenje je djelimično oštećeno. Fizička ovisnost se ne razvija ili je prisutna u rijetkim slučajevima.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA AKUTNOG KORIŠTENJA
crveni jastučići ispod očiju, proširene zjenice, spušteni kapci, zakrvavljene oči, bezrazložno smijuckanje, loša kordinacija pokreta, što često dovodi do povređivanja.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA KRONIČNOG KORIŠTENJA
crvenilo i otok očnih kapaka, suhoća usta, problemi sa dišnim organima, alergije, gubitak inicijative, nesanica ili skraćenje dužine spavanja, problemi sa pamćenjem.






Post je objavljen 07.05.2006. u 18:18 sati.