Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Korejski rat

Korejski rat između Sjeverne i Južne Koreje trajao je od 1950. do 1953. Početkom 1949. Sjeverna Koreja već je spremala rat, broj vojnika se brzo povećavao, a kako bi se započeo rat vojska Sjeverne Koreja radila je incidente na granici, a niti jedna od dvije države nije prihvaćala prihvaćene granice.

Iako je Korejski rat još uvijek u mnogoćemu narazjašnjen, čini se kako je početak bio u svibnju 1950 kad je oficir Kim krenuo na Južnu Koreju s 100 000 vojnih trupa. SAD je stao na stranu Južne Koreja, a Sjeverna se obratila za pomoć Staljinu iako joj je više pomagala Kina.

25. svibnja vojska Sjeverne Koreje ušla je u Seoul. Otpor Južnokorejanaca je bio slomljen jer su sve ceste južno od Seoula bila blokirane izbjeglicama u bijegu te pomoć nije mogla stići. Prva trupa SAD-a utaborila se 30 kim južno od Seoula no Sjeverna Koreja je u roku od mjeseca dana zauzela cijelu Južnu Koreju osim malenog djela na jugoistoku zemlje s gradom Pusan. Južna Koreja i SAD nisu se htjeli predati, a nisu prihvaćali niti nasilno ujedinjenje dviju Koreja kao što je želio Kim Il Sung. Kad je u rujnu general McArthur sletio u Seoul i prekinuo vezu izmežu centrale i vojske Sjeverne Koreje, vojska se raspala i ojačana Južna Koreja uspjela je istisnuti protivnike do potpunog poraza.

Image Hosted by ImageShack.us

Kako god, Kina je bila motivirana za uspjeh Sjeverne Koreja i za mjesec dana je potisnula napade i pritisak SAD-a. Rat se nastavio još dvije godine, sve do 1953. ali događaji koji su se zbili prve godine i početkom 1951. bili su definitivni i na kraju je prihvaćeno postojanje dviju Koreja.

Kad je 1953. potpisan mir, Sjeverna Koreja je bila potpuno razrušena zbog višegodišnjih bombardiranja koji nisu ostavili praktički niti jednu zgradu neoštećenu. Obje Koreje su nakon nada rođenih 1945. proživjele noćnu moru. Kasnija povijest potpuno je odijelila te prve susjede te je Južna Koreja danas jedna od najrazvijenijih, a Sjeverna Koreja jedna od najzatvorenijih zemalja gdje niti jedan novinar ne piše bez pristanka narodnog vođe.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 07.05.2006. u 14:45 sati.