Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...68

- Med i mlijeko zemlje Kanaan - najviši kriteriji koje Istok može pružiti.
No, po onome kako je bila obasipana zlatom, draguljima i skupim poklonima, činilo se da netko na samom nebu voli humor te Grkinje, čiji je otac bio Spartanac, a majka Izraelka iz pogane Samarije. Samarijance držahu otpadničkim narodom zbog brojnih mjesta na uzvišenjima gdje su prinosili žrtve svojoj vojsci nebeskoj, kraljici neba, a možda i posrnulim anđelima. Samo bi još poneko u Samariji vjerovao u Boga Abrahamovog govoreći da to sve neće izaći na dobro i da će Jeruzalem opet razoriti Asirci.
Elije Sejan već je pomalo bio pijan kada je rekao:
- Strahimire Orebu, sutra ujutro ranom zorom krećeš na put za Megido; upravljat ćeš cijelom tvrđavom. Odmah se možeš oprostiti od prijatelja i zamoliti ga da ti podari koji kamenčić za sreću.
Strahimir ozbiljno shvativši naređenje, postupio je kako mu je rečeno.
- Laku noć, prijatelju, ujutro rano putujem u tvrđavu Megido. Naređenje je da tamo preuzimam komandu, a tebi se u šali predlaže da mi pokloniš koji kamenčić za sreću.
Lehi izvadi cijelu kesu s kamenčićima i pruži je Strahimiru.
- Evo, uzmi sve, prijatelju, sebi ću zadržati samo jedan, onaj trinaesti. Sjeti me se ponekad i prenesi pozdrave mojoj majci Hamat i starome ocu Lemuelu. Posjeti ih ponekad, jer je tvrđava Megido udaljena od njih svega jedan dan jahanja na brzom konju. Pritegni zakupnike imanja čvrstom rukom! Oni lažu od sise materine, a ovo ti je prilika da stekneš imetak; takva se prilika ne pruža dvaput u životu. Dani Elije Sejana su izbrojani, no kada on ode sa svog položaja, tebe više nitko neće pitati tko te tamo postavio, zato o toj stvari ne traži nikakve pismene obaveze! Njegov pečat biti će raskinut, a prije nego sunce zatvori svoj osmi krug, njegova će zvijezda prestati sjati. To što sam rekao - nisi čuo!
Palestra se smješkala na svoj ženski, lukavi način, praveći se da ništa ne razumije. Špijunirala je ona za Rimljane, svećenike, pokrajinske namjesnike, za sudsku i kneževsku vlast, no u ovom slučaju nije vidjela nikakvu korist za sebe. Glasine iz Rima bile su takve o Sejanu da su već mnogi predviđali njegov pad. Uskoro će se preliti čaša gnjeva cezara Tiberija koji je Rimljanima bio i bog i krvnik, zavisno od situacije ili dobrobiti Grada-Republike.
Strahimir je otišao žurnim koracima praćen četvoricom pretorijanaca, koji će od sada biti njegova tjelesna straža, prema rangu zapovijedanja u rimskoj vojsci. Komandant legije, zvane Judejska, imao je čak dvanaest pretorijanaca, koji su ga pratili u stopu ogovarajući cezaru za njegov život.


Post je objavljen 06.05.2006. u 19:04 sati.