Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Slobodna Dalmacija u vlasništvu Nine Pavića lošije poslovala nego kad je bila u vlasništvu države


Gubitak Slobodne Dalmacije 2,3 milijuna kuna

Splitska izdavačka kuća Slobodna Dalmacija prvo je tromjesečje ove godine završila s gubitkom u iznosu od 2,3 milijuna kuna, koji je za 20,5 posto veći u odnosu na 1,9 milijuna kuna gubitka iz prvog tromjesečja prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te tvrtke, koje prenosi Zagrebačka burza.
Slobodna Dalmacija je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila 48,07 milijuna kuna prihoda, što je za 0,55 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su prihodi od prodaje u zemlji porasli za 4,1 posto, na 45,5 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu smanjeni za 31,8 posto, na 1,56 milijuna kuna. Ukupni rashodi Slobodne Dalmacije istodobno su iznosili 50,38 milijuna kuna i bili su za 1,3 posto veći u odnosu na rashode iz prva tri mjeseca prošle godine. Najveći dio tog iznosa odnosi se na materijalne troškove i troškove prodane robe, koji su pali za 0,64 posto, na 24,52 milijuna kuna, dok su troškovi osoblja, u iznosu od 18,16 milijuna kuna bili veći za 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Hina/Poslovni dnevnik, 04.05.2006.


Ponajmanje sam stručnjak za gospodarstvo, ali mi se čini da je Slobodna Dalamacija u rukama Ninoslava Pavića lošije psolovala nego kad joj je država bila vlasnik. Zamolio bih stoga stručnjake s bloga, ponajprije mraka, subjektivnog i cartmanna da nam daju svoj komentar.

Moje laičko gospodarsko zaključivanje poduprijeto je novinarskim dojmom da su spomenute novine u zadnje vrijeme apsolutno blijede i nezanimljive. Sve ih rjeđe pratim na internetu. Uredništvo kao da se drži maksime jednog bivšeg Vjesnikova urednika iz 1991. koji se vratio u redakciju s nekog međunarodnog skupa o uticaju države na medije sa zaključkom: Nisu nas uopće spomenuli. To je najvažnije.

Kad se sjetim skandala sa pritvorenim Slobodninim komentatorom Josipom Jovićem, sa sjetom uzdahnem pa imalo se u tim novinama i što pročitat. E, ako su mi sjećanja u vezi Slobodne pala na te grane, onda se tim novinama crno piše. Bojim se da će suvlasnik Slobodne Dalmacije Ninoslav Pavić iskoristiti podatke Zagrebačke burze da bi Sindikatu Slobodne Dalmacije najavio otpuštanja radnika, ili bar smanjenje plaća jer su troškovi za osoblje bili 18,16 milijuna kuna, a što je 6 posto više nego lani.

Ninoslav Pavić, Ivo Sanader i Stjepan Mesić. Suvlasnik EPH je objavom ove fotografije u skoro svim svojim izdanjima demonstrirao da je nakon kupovine Slobodne Dalmacije, što mu je omogućio premijer Sanader, i ojačalih veza s predsjednikom Mesić, postao treća moć u Hrvatskoj. Hoće li se sedma sila Slobodne Dalmacije nakon Pavićevog ustoličenja na hrvatskom Parnasu naći na cesti?Post je objavljen 06.05.2006. u 02:29 sati.