Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Hrvatskom hara mlinsko-pekarska mafija!

"Glas Slavonije"


VALPOVO - Unatoč glasnim najavama posljednjih godina kako će se poduzeti sve potrebne mjere za suzbijanje crnog tržišta brašna i pekarskih proizvoda, još je priličan broj problema ostao plivati na površini, tvrde neki od velikih proizvođača na području Slavonije. Prema njihovim (neslužbenim) informacijama, na području Hrvatske trenutačno je dvjestotinjak registriranih mlinsko-pekarskih objekata, dok još njih stotinjak ovaj posao radi ilegalno(?!)

U Poljoprivredno-prehrambenom koncernu Valpovo d.d. gdje se proizvodnjom brašna i pekarskih proizvoda bave već godinama, upozoravaju već neko vrijeme da je sve teže pronaći svoje pravo mjesto na tržištu u poplavi ilegalnih proizvođača. Znatno nekvalitetniji, ali jefitniji kruh, najčešće se prodaje "ispod pulta", pa oni koji uredno posluju sa svim "papirima" zbog cijele te situacije ostaju kratkih rukava. "S obzirom na to da ovakvoj nelojalnoj konkurenciji ne možemo konkurirati cijenom, protiv njih nam je jedino raspoloživo oružje kvaliteta", ističu čelni ljudi valpovačkog Koncerna. Neslužbeno pak doznajemo, da se cijena kruga kod "legalnih" kreće od 3 do 3,50 kuna po vekni kruha, dok su "crni" proizvođači u mogućnosti (i prednosti!) kruh ponuditi po cijeni od 2 do 2,10 kuna. Naime, to je moguće jer "legalni" proizvođači kilogram brašna prodaju po cijeni od 1,60 kuna (+ PDV), dok je kod "ilegalaca" ta cijena od 1,20 do 1,30 kuna za kilogram, ovisno o tome kako se dogovore s kupcem," neslužbeno doznajemo u valpovačkom Koncernu.Image Hosted by ImageShack.us
Ipak, u borbi za kupce i tržište Slavonije i Baranje, ali i šire, koje već godinama osvajaju kvalitetom kruha i peciva, ali i neprestanim uvođenjem novih vrsta pekarskih proizvoda, u Valpovu d.d. najavljuju da neće odustati. Ovih bi dana naime, u valpovačke pekare trebala stići nova oprema za proizvodnju kruha, uz pomoć koje bi se svježi kruh i pekarski proizvodi trebali proizvoditi 24 sata dnevno. Uz ovu opremu vrijednu 300.000 EUR-a, u idućem bi se razdoblju trebalo uložiti još 400.000 EUR-a u modernizaciju proizvodnje, kojom će pekare Valpova d.d. vrlo brzo stati uz bok najkvalitetnijim i najmodernijim hrvatskim pekarama.
Komentirajući aktualnu situaciju u mlinsko-pekarskom sektoru, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić, jučer nam je izjavio kako je upravo na tom području dosad uvedeno najviše reda, iako priznaje da problema i dalje ima i da se oni etapno rješavaju.

"Poljoprivredni sektor godinama je generirao probleme i iluzorno je očekivati da se oni riješe preko noći. Ipak, zadovoljni smo što je na tržište već uvedeno poprilično reda uvođenjem markica za domaće i uvozno brašno. Osim što smo prošle godine zatvorili i pedesetak nelegalnih objekata, iz mlinsko-pekarskog sektora i potkraj prošle godine uvedeni Pravilnik o utrošku brašna u mlinsko-pekarskim proizvodima pokazao se kao vrlo učinkovit. Naime, od Nove godine do danas zatvorena su ukupno 74 nelegalna mlinsko-pekarska objekta", kazao je Mladen Pavić, napominjući kako se sve poduzete mjere Ministarstva rade s isključivim ciljem zaštite legalnih proizvođača i krajnjih potrošača.

Post je objavljen 05.05.2006. u 20:50 sati.