Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artshow

Marketing

Izložba Emanuele Santini ''Zrcala''

RIJEKA, 05. svibnja 2006. Večeras (21 sat) u Galeriji O.K., MMC-a -klub Palach Rijeka otvara se izložba Emanuele Santini, likovne umjetnice iz Rijeke, pod nazivom ''Zrcala''.

Umjetnica će se predstaviti izložbom u kojoj će postaviti 20 crteža u tehnici grafita na papiru nastalih u razdoblju od 2001. do 2005. godine i audio-animacijom 'Dvoboj' iz 2006. godine, u suradnji s Edvinom Šabanovićem (animacija) i Vavom (white-noise).

«ZRCALA»
Ciklusom grafitnih crteža na jednakim formatima papira izloženih pod zajedničkim nazivom Zrcala (2001.-2005.) umjetnica jasno artikulira likovnu preokupaciju. Istraživanjem arhetipskih izražajnih elemenata, Točke, Linije i Plohe, te metodom redukcije pojavno postaje samo isječak kontinuiteta kojeg želi prikazati - prostornu pokretljivost. Ritmičkim ponavljanjem i zasićenim nizanjem tankih poteza od točke do točke linija postaje put i određuje smjer simetričnih i proporcionalno raspoređenih ploha. Površina u pokretu poprima osobine linije koja iluzionističkim sredstvima plastičnog jezika prodire izvan i unutar sebe. Naglašavanjem pokretljivosti površine elementima ispune i bjeline papir postaje nositelj tjelesnosti kao suprotnosti punog i praznog, dubokog i plitkog. Mjenjajući mjesto u kadru registrirane progresivne forme poprimaju drugačija plastična značenja unutar prividno omeđenog prostora podloge. Početna ravnomjernost grafita u optičko-svjetlosnoj igri nestaje i otkriva nam se bogatstvo različitih površinskih karakteristika crteža i kompozicijskih vrijednosti. Emanuela nas praelementima uvodi u dimenziju likovnog otkrića zrcaljenja sa zahtjevom fizičkog sudjelovanja na aktivnoj plohi - podloga nas uvlači u četvrtu dimenziju fluidnog prostora. Postupkom uobičajene stvaralačke evolucije uzrokovane eksperimentalnim nemirom nastaje i audio-animacija crteža Dvoboj (2006.) s kojom negira čvrstu omeđenu granicu, u ovom slučaju prostor zida, sa zrcalom kao prenositeljem projekcije "u zid". Zrcalo ne odražava samo sliku obrnuto raspoređenih elemenata zbilje već pokušaj obostrane konfiguracije između subjekta koji se promatra i zrcala koje ga promatra.
Prema Plotinu predodžba bića sklona je, poput zrcala, prihvatiti utjecaj obrasca. Nastavi li se njegova misao, proizlazi da čovjek kao zrcalo odražava ljepotu ili ružnoću. Kada duša čovjeka postane savršeno zrcalo, ona sudjeluje u slici i tim sudjelovanjem doživaljava preobrazbu.
Diana Zrilić, tekst iz kataloga izložbe

Emanuela Santini rođena je 1976. godine u Puli. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na odjelu Likovne kulture s izbornim kolegijem grafika kod prof. Jasne Šikanje i prof. Josipa Butkovića.

Ovo je prva u nizu izložbi neformalnog dijela ovogodišnjeg Festivala nove umjetnosti FONA 2006. kojim će se ove godine predstaviti riječki umjetnici koji su počeli stvarati iza 2000. godine.


Photobucket - Video and Image Hosting


Emanuela Santini


Post je objavljen 05.05.2006. u 18:10 sati.