Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/meagain

Marketing

zombiji

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



U zadnje vrijeme sam se dala na citanje dosta misticnih i frikasticnih knjiga. zao mi je sto nisam pisala dugo, ali ne stignem doci do kompa to je...
nego ajmo se koncentrirati samo na temu koju sam pocela... ovako.. citala sam jednu knjigu prosli tjedan, cisto ako nekoga zanima zove se "Tama sedme noci", u kojoj ima dosta podataka o tome da zombiji zaista postoje. nisam sad zapamtila tocno sve, ali postupak ide otprilike ovako..
stvar je u tome da sve započinje na Haitiju. tocnije dok se prakticirao vudu. zapravo, vudu kao vudu ne postoji, vec je to zamisljeno kad sience fiction u americi, inace pravi je naziv vooudune. i znacava rituale, koji se vrse da bi se poboljsala volja bogova, i da bi se dali veci usjevi ili slicne stvari. plemena su prinosila zrtve bogovima, kako bi bogovi bili milostiviji. ali evo problema, neke zrtve naravno nisu htjele biti ubijene, i tako su pokusavali pronaci razne druge nacine kako da zapravo ostanu zive... eto sad... nasli su otrov, ne znam tocno kako se zove, a da napisem napisala bi krivo pa necu ni pokusavati. uglavnom otrov se nalazi u ribi, koju u japanu pripremaju samo oni najbolji kuhari koji su za njenu pripremu morali dobiti licencu drzave. i sad... fora je u tome da se popije dovoljna kolicina tog otrova, pre velika kolicina dovodi do srcanog udara, a pre mala kolicina ima efekt na covjeka kao da je popusio joint. i sada, ako se popije kolicina koja je izmedju te dvije, covjek je potpuno svijesan svega sto se desava oko njega, ali ne moze micati svoje tijelo. dise, zapravo prava rijec za to bi bilo vegetira. efekt traje nekoliko sati.
tradicija je u vooudunu da se zrtve zapecate u drveni lijes i pokopaju u zemlju. pod pretpostavkom da su ranije ubijene. ako su zrtve imale prijatelje u redovima voouduna, to je znacilo da su one nesmetano mogle popiti otrov, i leci u kasu. tada bi ih pokopali, i istoimeni bi ih prijatelj nesto kasnije dosao iskopati.
efekt otrova se smanjuje, ali odraslom covjeku treba otprilike mjesec dana da se vrati u pocetno stanje. tako da je zapravo taj covjek zombi. ne zombi u smislu da je trul, da mu otpadaju djelovi tijela i da smrdi kao netko tko je duze vrijeme mrtav. zombi u smislu da nema nikakvih refleksa, ne osjeca bol niti ista drugo. jedino se moze kretati, disati, i misliti, a zvukove koje proizvodi jednaki su necemu sto bi se moglo nazvati mumljanje, makar cak ni to nije prava rijec. zanimljivo je da je to zapravo sve istina, i da takvih ljudi zaista ima. jos uvijek postoje razliciti rituali koji se rade u raznim plemenima, a pogotovo je to zastupljeno na Haitiju, gdje se jos dan danas pridonose zrtve bogovima, u njihovu cast i za njihovu milostinju.
zanimljivo? ali... to su samo djelici knjige... ostatak.... pa...ostatak cete morati procitati sami...

wave


DODATAK: jucer sam gledala film Sceleton key, pa ako nekoga zanima vise o voodou, u extra, tj dodacima ima jedan cijeli mali dokumentarac o tome, a mogu se naci i stvari tipa kako napraviti ljubavni recept, ili cak ima recept za neko jelo koje nisam uspila skontati.... inace, film je horor, i prica bas o tome, voodou i mistici... pa ko voli nek izvoli.... kiss

Post je objavljen 05.05.2006. u 15:49 sati.