Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...65

Eto, Strahimire, tvoje nagrade, pa kad se vratiš u zemlju Iliriju, spomeni me se po dobru; od sada si zapovjednik pedesetak rimskih kohorti. Imaš strijelce, oklopnike, četiri katapulta u dobrom stanju, a polovina vojske su ti razne zanatlije, pa neka te hrane Samarijci i Galilejci; ti zapovijedaj! Mudro, Sejane, mudro. Ali kako biti mudar pred ovim plavokosim ljepotanom kad mi njegove oči prže kožu; i šta sada da radim? Jupiteru, pouči me! Da li napraviti jedan oštri rez: otpustiti namjesnike i svećenike, a Lehija, Oreba i Justina pozvati na gozbu, ili dopustiti svećeniku da prokune Lehi Manuela - Marcijana Jula? I Pitija u Delfima da bi se nad time zamislila; ni Apolonovo proročište možda ne bi dalo odgovor. Mogu učiniti predstavu završenom ovoga trena, a što ako je Bog Abrahamov moćan? Ma ne, ne, nitko nije moćniji od Jupitera, gospodara srebrnog vijeka; ništa nije moćnije od Rima! Tek sada postaje zanimljivo. Na potezu su svećenički glavari, a ti, Sejane, priberi se! Nemoj pokazati slabosti pred tim Istočnjacima koji ti se na vjernost kunu, a rimske utrobe zalijevaju vrelim uljem ili rastopljenim zlatom. Ne, gospodo, predstava ide dalje!"
Elije Sejan ustao je naglo, napučio usne poput kokošje guzice, namrgodio se kao Posejdon kad sprema oluju, popravio lovorov vijenac na glavi i rekao:
- Svećenički glavari, možete se povući na vijećanje! Imate pola sata da ždrijebom odredite onoga tko će prokleti Lehi Maricijana Julu; samo bez podvala i fizičkog nasilja, bez otrova, mača, koplja, bez ikakvog tjelesnog dodira i na šest koraka daljine! Riječ je Elije Sejana.
Nastao je opći žamor kada su se svećenici povukli u drugu prostoriju na dogovor. Rimski senator Elije Sejan prišao je Lehi Manuelu i rukovao se s njim na rimski način. Kada su se uhvatili za ruke, Sejan je odjednom osjetio čudesnu snagu u udovima, šum u krvi u ušima, vid mu se razbistrio kao orlu koji s visine gleda na plijen, a lice mu se razvuklo u osmijeh.
- Pozdravljam te, Lehi Marcijane Jula, dični junače galilejskog kraja. U tvojoj Galileji ima lijepih bludnica kao i ukusnih riba iz rijeke Jordan, a vidim da si i ti velik tako da te ne smijemo pokazati na rimskom trijumfu; Rimljani bi rekli: "Tiberije je patuljak prema tom junaku sa Istoka", a Grci bi rekli kako je Heraklo opet oživio.


Post je objavljen 04.05.2006. u 18:19 sati.