Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalliberation

Marketing

STRAVA I UŽAS U KARLOVAČKOM ŠINTERAJU

STRAVA I UŽAS U KARLOVAČKOM ŠINTERAJU

03.05.2006


Udruga "Oslobođenje životinja" najoštrije osuđuje postupanje prema životinjama u Higijeničarskom servisu u Karlovcu, u kojem napuštene životinje nezakonito ubijaju i drže u neadekvatnim uvjetima. Zahtijevamo da se sukladno zakonu, kazne odgovorne osobe zadužene za održavanje Servisa. Prema dostupnim informacijama, poslove higijenskog servisa obavlja Centar za razvoj poljoprivrede i trgovinu poljoprivrednim proizvodima za čije usluge grad Karlovac godišnje izdvaja 100 tisuća kuna, a za hvatanje, hranjenje i eutanaziju napuštenih životinja još 200 tisuća kuna.

Činjenica je da ni nakon produženog roka do 31.ožujka nisu zadovoljeni uvjete za usklađivanje Higijenskog servisa prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati higijenski servisi i skloništa, a koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Isto tako, najoštrije osuđujemo reakciju Županijske veterinarske inspektorice, Branke Horvatić koja, osim što je donijela odluku da se agonija nedužnih životinja produži na još šest mjeseci kako bi se eventualno ispunili uvjeti, unatoč svojoj nadležnosti ignorira ili pak, nastoji zataškati stravična zbivanja koja potresaju karlovački šinteraj.

To potvrđuju izjave Inspektorice koja na upit novinara karlovačkog portala Sedam.hr, koji je objavio potresnu priču o nehumanim uvjetima i postupanju prema životinjama u Higijeničarskom servisu, da li se u prostoriji sa psima koji čekaju na udomljavanje nalaze i lešine uginulih ili ubijenih životinja, odlučno odgovora: "Ma, kakve lešine! To su izmišljotine! Sve je to čudno i smiješno! Uopće mi nije jasno zašto bi sve to što vi mene pitate nekoga trebalo zanimati!?".

U Higijeničarskom servisu u Karlovcu napušteni psi smješteni su u kavezima u istoj prostoriji u kojoj je i škrinja s lešinama. One koje se ne uspije udomiti, usmrćuje se injekcijama otrova, ponekad nedostatnim da uginu odmah, pa umiru u mukama. Prema pisanju karlovačkog portala Sedam.hr, u šinteraju veličine 15-tak četvornih metara smješteni su i kavezi i veterinarska ambulanta i spremnici s lešinama i karantena i spremište hrane. Mačaka nema, osim onih ubijenih i smještenih u zamrzivačima.

Udruga poziva javnost da najoštrije osudi ovakvo nehumano postupanje prema životinjama u karlovačkom šinteraju, tim više jer se ono financira novcem poreznih obveznika koji zasigurno ne bi pristali da se umjesto pružanja pomoći životinjama, taj isti novac ulaže u sklonište koje ih vodi u sigurnu i bolnu smrt. Pritisak javnosti na nadležne institucije, očigledno je jedino preostala mogućnost za spas nedužnih životinja.

Očekujemo i zahtijevamo od nadležnih pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da svojom intervencijom pridonesu rješavanju ovog problema. Strahote koje se zbivaju u higijeničarskim servisima nažalost nisu neobična pojava, već su posljedica slobodnog tumačenja zakona koji dopušta odgovornima da samovoljno donose odluke o ubijanju na štetu životinja jer njihove propisane kontrole u praksi nema.

Da problem udomljavanja i skloništa za napuštene životinje nije ni približno na tragu rješavanja, svjedoči i dugo očekivani Nacrt prijedloga zakona o zaštiti životinja, koji propisuje da se istekom roka od 30 dana od dolaska u sklonište, napuštene životinje moraju eutanazirati. Autori Nacrta nisu iskoristili ni ovu prigodu da u suradnji s pojedincima i udrugama koji su već dulji niz godina aktivni na području udomljavanja napuštenih životinja, kao i onih pojedinaca i udruga koji se bave pravima životinja, donesu zakon koji će na odgovarajući način zaštiti dobrobit i prava životinja.

Također, koristimo ovu priliku kako bismo uputili apel svim građanima da vode brigu o svojim kućnim životinjama ili ako su u mogućnosti, pruže dom napuštenim životinjama jer jedino na taj način, kao i obvezivanjem svakog čovjeka na poštivanje prava životinja, možemo pridonijeti razvoju humanijeg i suosjećajnijeg odnosa prema svim živim bićima.


Udruga Oslobođenje životinja



Post je objavljen 03.05.2006. u 21:22 sati.