Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/break6your6way

Marketing

Valpurgina noć

Image Hosted by ImageShack.us

U noći s 30.travnja na 1.svibanj slavila se Beltanska noć odnosno Valpurgina noć, pale se kresov, nose se upaljene baklje, vještice se skupljaju na svojim sastajalištima.

Cailleach Beara ove se noći pretvara u kamen i neće se vratiti u svoje normalno obličje sve do Samhaina. Ovo je doba Bela, Baala, Belenosa, odnosno Valpurge u čiju se čast pale kresovi.

U Škotskoj su postojale Baalove žrtve koje su se žrtvovale da bi se osigurala dobra godina. Papraqt koje se skuplja u ponoć 1. svibnja služi za zaštitu od zlih utjecanja i za otkrivanje skrivenog blaga.
Nekad se bijeli glog smio brati samo na 1. svibanj. Ruža koja se posadi tog dana ponovno će cvjetati u jesen.
Kresove - beltanske vatre - pale u parovima tri puta tri čovjeka, ili tri puta devet ljudi, velikom bakljom.
U Škotskoj su se palile glogovim kolcem i poticale hrastovim.
Ljudi su preskakivali plamen za sreću i plodnost. Stoka se vodila između dvije vatre da bi se blagoslovila. Govorilo se da ako dim beltanske vatre ode prema sjeveru, doći će hladna zima, ako ode prema jugu, proljeće će biti blago. Pepeo beltanske vatre čuvao se i koristio za čarolije plodnosti.

Ovo je dan rituala plodnosti i vesele svetkovine i bacanja ljubavnih čarolija (spellova). Prave se košare pune cvijecem, nose se vjenčići od cvijeća, odijeva se zelena odjeca itd.
Odaje se počast kućnim božanstvima.

Ujutro 1. svibnja treba promatrati izlazak sunca i umiti lice u jutarnjoj rosi jer na to jutro ona ima magicna svojstva i osigurava ljepotu.
Treba meditirati uz izvore jer oni cijele i daju životno važna svojstva i kvalitete koja samo takva sveta mjesta imaju i u kojima se održava Božica. Bere se cvijet bijelog gloga.



Post je objavljen 02.05.2006. u 16:57 sati.