Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bozjiplamen

Marketing

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI, PULA, 29.TRAVNJA 2006.









U subotu i nedjelju sam bila na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Puli. Krenuli smo jako rano u subotu i iako je kiša padala cijelo vrijeme, cijelo vrijeme putovanja bilo smo vedri i veseli. Do Pule smo posjetili Pazin, Vodnjan, Lošinj i Poreč. Kiša je padala sve do dolaska u Pulu. Onda je kao blagoslov s Neba došlo sunce i nije se skrivalo cijelo vrijeme za trajanja programa. Oko 16 000 tisuća mladih iz cijele Hrvatske, Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine pjevalo je u sav glas.
Slogan je ove godine bio: ''Učitelj je tu i zove te!''.
Izdan je i CD na kojem je bila i himna ovogodišnjeg susreta koji je prodavan u svrhu humanitarne akcije. Okosnica humanitarne akcije (s podrškom Hrvatskog Caritasa) je cd «I tvoja mala kap…» s autorskom duhovnom glazbom, kojeg nose istarski autori i izvođači duhovne glazbe u suradnji s posebnim gostima. Prihod od cd-a usmjerava se u Fond za školovanje djece koja su bila žrtva zlostavljanja. Najavni single «Kap jedna mala» je ujedno i službena pjesma Susreta, a na cd-u će biti i ostale 3 pjesme vezane uz SHKM Pula 2006, s motom «Učitelj je ovdje i zove te» (Iv 11, 28).
Izdavač je Aquarius records/Maraton, a sadržajno i produkcijski pjesme su namijenjene mladima kao jedan novi vid evangelizacije.
Autori pjesama: Bruno Krajcar, Danijel Damjanović, Davor Terzić, Kristina Jurman.
Izvođači: Poklon, Kumi, Davor Terzić.
Posebni gosti: En Face, Putokazi, Meritas, Tedi Spalato, Gustafi, Alen Vitasović, Olja Dešić, Čedo Antolić…
Program je počeo u 15,00 i trajao do 21,00 h, s time da je misa počela u 18,00 h i predvodio ju je kardinal Bozanić.
Cijeli programn bio je popraćen glazbom, glazbenim gostima te ljudima koji su posvjedočili koliko je u životu bitno imati se na koga osloniti, koliko je bitno imati vjeru u Boga.
Prespavali smo u Fažani. Tamo nas je dočekala gospođa kod koje smo spavale ja i još nekoliko cura. Ona je vjeroučiteljica u fažani veoma ja tola i draga osoba. Ustupila nam je cijeli jedan dio svoje kuće, tako da smo se sjećale kao doma. Piše slikovnice za djecu u kojima se nalaze njihovi radovi. Prevedene su i na francuski jezik. U slikovnicama pokušava djeci kroz priču i sliku pokazati kako je njihov grad poseban i to kroz njihove svetce Sv. Kuzmu i Damjana.
Dan se nastavio misom, zatim ručkom, odlaskom na Brijune i povratkom u Zgareb.
Veoma mi je drago da sma mogla sudjelovati u jednom takvom okupljanju, jer nem aveće radosti nego kada vidite kako mladi slave ono štao nam je zajedničko, a to je Bog sam.

Nešto o Puli – gradu domaćinu

- Povijest -
Prije oko tri tisuće godina na brežuljku gdje je danas Kaštel nastaje prvo gradinsko naselje, utvrda Histra. Osim kružnog oblika dvije glavne gradske ulice, od prapovijesne gradine, ništa nije ostalo. Prava gradska povijest započinje s Rimljanima. Službeno je ime grada bilo Colonia Pietas Iulia Pola, a imao je sve funkcije i građevine tipične za naseobinu rimskih doseljenika.

U doba seoba naroda u pulsku su se širu okolicu od VII. stoljeća stali naseljavati Slaveni i Hrvati. Poslije 1331. godine Pula više nije mogla uteći kandžama lava Sv. Marka. Mlečani u Puli nisu pokazivali zanimanje za gospodarski razvoj grada, jer im je najvažnija bila luka kao tranzitna točka na putu od Venecije duž istočne obale Jadrana prema Levantu. Česte epidemije kuge od XIV. stoljeća, kao i endemična malarija i druge bolesti, drastično su smanjile broj stanovnika tako da je u Puli na kraju XVII. stoljeća živjelo samo oko 600 ljudi. Međutim, od razdoblja humanizma i renesanse u europskoj su kulturnoj javnosti sve poznatiji postajali pulski antički spomenici: Arena, slavoluk Sergijevaca, Augustov hram (na slici), tako da su mnogi umjetnici i graditelji XVI., XVII. i XVIII. stoljeća boravili u Puli crtajući i opisujući rimske građevine koje su bile uzorom arhitekture od renesanse do klasicizma.

Propašću Venecije Istra i Pula došle su pod austrijsku krunu. Od 1815. godine do kraja Prvog svjetskog rata Pula je bila dio austrijskog Primorja (Küstenland). Kad je 1856. godine otvoren Arsenal, tj. glavna baza austrijske ratne mornarice, započeo je suvremeni razvoj grada i cijele južne Istre. Nakon što je 1876. godine povezana željezničkom prugom sa linijom Beč - Trst Pula i obližnji Brijuni osjetili su početke turizma, a svi su članovi carske obitelji, na čelu s Franjom Josipom, bili pulski gosti.

Dvadeseto je stoljeće u Puli bilo stoljeće višestrukih promjena vlasti, s odlascima i dolascima dijelova stanovništva, pojedinih društvenih i narodnosnih skupina, poglavito poslije Prvog i poslije Drugog svjetskog rata. Jako oštećena u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, Pula je u drugoj polovici XX. stoljeća ponovo procvjetala i razvila se u najveći istarski grad, značajan zbog dvije glavne gospodarske djelatnosti: industrije, na čelu s brodogradnjom, i turizma.

- Amfiteatar -
Pulski Amfiteatar, najveći i dobro očuvan spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, sagrađen je sredinom I. st. pr. Kr.

U njemu su se odvijale gladijatorske i viteške borbe, borbe s divljim zvijerima i druge predstave, što su bila najvažnija društvena zbivanja u antičkome svijetu. Izgrađen je izvan gradskih zidina nadomak grada, uz glavnu cestu Via Flavia, koja je iz Pule vodila u Akvileju i Rim, a mogao je primiti do 25.000 gledatelja.

Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog Amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja.

Amfiteatri su bili natkriveni valerijem koji su štitili gledatelje od kiše i sunca, što potvrđuju rijetko sačuvani elementi konstrukcije upravo na pulskom primjeru.

Zbog specifičnosti konstrukcije, na pulskom se Amfiteatru mogu izučavati tradicionalni načini i metode građenja u antici, što ga čini jedinstvenim i po čemu se bitno razlikuje od ostalih u svijetu.

- Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije -
Pulska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u semantičkoj slici grada prezentira identitet jadranskog biskupskog središta.

Prva faza katedrale podignuta je uz gradske morske bedeme, na temeljima antičke građevine, već u IV. st., istovremeno s crkvom Sv. Tome, a transformirana je u crkvenu trobrodnu baziliku u drugoj polovici V. st. s karakterističnim arhitektonskim rješenjem za sjevernojadransko područje: upisana apsida i ravno začelje crkve.

Istovremeno se pred bazilikom podiže krstionica križnog tlocrta osobite izvedbe i biskupski dvor, srušeni polovicom XIX. st. nakon premještanja sjedišta biskupije u Poreč 1828. godine.

Nakon niza srednjevjekovnih transformacija, početkom XVIII. st., u vrijeme biskupa Bottarija, započinju značajni radovi obnove sklopa bazilike i baroknog zvonika, koji završavaju 1924. godine.



Nešto o gradu Fažani – našem mjestu boravka
FAŽANA, grad i mala luka te ribarsko središte na jugozapadnom dijelu zapadne obale Istre u Fažanskom kanalu, 8 km sjeverozapadno od Pule; 2716 stanovnika.
Smještena je na niskoj obali, a s mora je dobro zaštićena Brijunskim otocima. U unutrašnjosti na pitomim brežuljcima zasađeni su voćnjaci, vinogradi i maslinici; u krajoliku dominiraju borovima pošumljene površine.
Gospodarstvo se temelji na ribarenju, preradi ribe te izgradnji manjih ribarskih brodova. Također je razvijena prerada stakla. Na regionalnoj je prometnici Vodnjan-Fažana-Veli Vrh-Pula.
U Fažanskome kanalu 1379. sukobile su se ratne flote Venecije (pod Vittorom Pisanijem) i Genove (pod Lucianom Doriom). U bitki je Doria ubijen, ali su Đenovljani ipak svladali Venecijance. Crkva sv. Elizeja iz VI. st. podignuta je na temeljima kasnoantičke vile. Jednobrodna crkva sv. Marije od Karmela građena je u XIV. st.; ima dobro očuvane freske iz XV. st. Župna crkva sv. Kuzme i Damjana proširena je gotička građevina s ostacima renesansnih fresaka u sakristiji iz XVI. st. Slika na platnu, Posljednja večera, rad je Zadranina Jurja Venture (1578.). U zaljevu Ribnjak (Valbandon-Florianum), 2 km južno od Fažane, otkriveni su ostaci ladanjske vile iz I. st., bogato urešene mozaicima.
Nekada je Fažana bila ribarska luka uz Fažanski kanal, a danas je turističko mjesto poznato po tome što se iz njega polazi brodom do Nacionalnoga parka Brijuni. Mjesto ulazi u turističku povijest istodobno kada i Brijuni, jer je od najranijih dana bila njihova luka.
U okolici Fažane ima dosta vinograda i voćnjaka, čija slikovitost dopunjuje mediteranski ugođaj ovoga mjesta.
Manifestacije: Fešta od srdela (u srpnju), Fažanska noć (u kolovozu).


Himna susreta

Kap jedna mala

Kap jedna mala s neba silazi,
Stvoritelj svijetu novom dušom prilazi,
Duša ta u tvoje srce je sjela,
Raste i sprema se za velika djela.

Dlanovi jaki al' što raditi?
Velike ruke - koga grliti?
Korak ti čvrst – kuda hodati?
Srce već lupa – koga voljeti?

ČUVAJ TU KAP, PRETVORI JE U SLAP,
S NAMA POTECI KA BESKRAJNOJ RIJECI,
ONA NAS VODI U DIVNOJ SLOBODI,
PJEVAM I MOLIM DOK SRCE VIČE: VOLIM!


Dlanovi jaki – što raditi?
Velike ruke – koga grliti?
Srce već lupa – koga voljeti?
Pitanja mnogo, koga pitati?

Stvoritelj tvoj te pogledom prati,
Spreman je pravi odgovor ti dati,
Otvori sva čula – istinu traži,
Da vjeruješ u dobro – to svijetu pokaži!

Ovdje možete pogledati informacije vezane za CD



Post je objavljen 02.05.2006. u 15:33 sati.