Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Seoul

Seoul (607 km2)je glavni grad Južne Koreje i jedan od najnaseljenijih gradova na svijetu. 1948., kad je ustanovljena Južna Koreja postao je glavni grad države. Njegovo pravo ime je Seoul Teukbyeolsi.

Seoul se nalazi na severozapadu zemlje, 30 km južno od granice sa Sjevernom Korejom, na rijeci Han. Grad je politički, kulturni, društveni i ekonomski centar Južne Koreje. Također je i centar međunarodnih poslova, financija, multinacionalnih korporacija i svjetskih organizacija. Kao glavni grad jedne od najmoćnijih svjetskih privreda, njegov globalni status je u stalnom porastu. Danas je jedan on najočitijih simbola korejske privrede "Čudo na rijeci Han".

Image Hosted by ImageShack.us

Urbano područje Seula ima 10,3 miliona stanovnika (2003), i po tome je 22. najnaseljeniji grad na svijetu. Njegova gustoća je tako velika da ga smatraju jednim od „najdigitalnijih“ gradova u današnjoj globalno povezanoj ekonomiji. U gradu je registrirano više od milijun vozila koji stvaraju ogromne prometne gužve koje traju do ponoći. Veliko područje metropole Seoula, s velikim gradskom lukom Inčion, transportnim pojasom i prostranim prdgrađima, je jedno od najnaseljenijih mjesta na svijetu, tj. s 23 000 000 stanovnika je treća metropola svijeta). Skoro polovica stanovnika živi oko glavnog grada i u njemu (slično kao u Hrvatskoj). Posljednjih godina gradske vlasti su preduzele opsežne mjere za zaštitu grada od zračnog i vodenog zagađenja, što je rezultiralo čistijom atmosferom, iako je zagađenje zraka i dalje vrlo problematično.
(ukratko sada, o povijesti i drugom možda neki drugi put)

Post je objavljen 02.05.2006. u 10:25 sati.