Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Sionska vrata, novija povijest

Sionska vrata
Sionska vrata, povijest i legenda
Sionska vrata, još o imenu
Sionska vrata, o svetom Sionu
Sionska vrata, slike
Sionska vrata, okolica
Evo nas i kod posljednjeg dijela priče o Sionskim vratima, koja iz Jeruzalema opasanog zidinama vode prema brijegu koji se od početka kršćanskoga razdoblja naziva Sionom.
Ova su vrata jedinstvena po jednoj sasvim osobitoj stvari: na sebi nose ožiljke kojima svjedoče o nekim prošlim vremenima. Naime, 1948. godine, kad je osnovana Država Izrael, unutar zidina grada ostale su arapske snage i taj je dio Jeruzalema pripadao Jordanskom Kraljevstvu. S druge strane Sionskih vrata, na nešto udaljenijem brijegu, nalazile su se izraelske snage, a čitavo je područje sionskoga brijega bilo »ničija zemlja.«
Takvo je stanje potrajalo sve do 1967. godine kad su izraelske jedinice ušle unutar zidina i osvojile i taj dio grada. Ožiljci u zidu ovih vrata ostali su iz tih nemirnih vremena.

Image Hosted by ImageShack.us

Ratni izvještaj o događajima iz 1967. nalazi se ispisan na mramornoj ploči s vanjske strane vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

»Vrata u zidu su probijena. Neprijateljski položaji su potučeni. Grad su očistile od mina jedinice Inžinjerijske brigade.
Središnje zapovjedništvo, lipanj 1967.«


Pođimo sada kroz vrata u unutrašnjost grada.

Image Hosted by ImageShack.us

Promet ovdje zna biti prilično gust. Ulica je uska, ali dvosmjerna.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova cesta zapravo vodi prema židovskoj četvrti i prema Zapadnom zidu, tzv. »Zidu plača.« Prema nekim starim izvješćima, u 16. stoljeću tek izgrađena su se vrata nazivala i Vrata za židovsku četvrt, a ključeve vrata čuvala je židovska zajednica Jeruzalema, tako da je i jedan od njezinih članova ovdje bio čuvar koji ih je otvarao i zatvarao.
U blizini vrata, unutar zidina grada, nalazi se i parkiralište na kojem se zaustave mnogi od onih koji žele ići u židovsku četvrt ili do Zapadnog zida.

Image Hosted by ImageShack.us

Ostala su nam još samo jedna, osma vrata, a do njih možemo stići slijedeći gradske zidine s vanjske strane ili iznutra, kroz židovsku četvrt.
Izabrao sam ovaj drugi put, a on me doveo do Zapadnoga zida. Bilo je to ove nedjelje, pa su pred Zidom bile u punom jeku zadnje pripreme za obilježavanje Dana sjećanja (heb. Jom HaZikaron). Obilježavanje toga dana, kad se Izrael sjeća svih žrtava u borbi za neovisnost kao i žrtava terorističkih napada, počelo je sinoć, a nastavlja se danas.
Vojnici su, stoga, u nedjelju čistili stolce za uzvanike.

Image Hosted by ImageShack.us

Počasni vod vojske uvježbavao je svečani pozdrav.

Image Hosted by ImageShack.us

A pred Zidom je bila spremna državna zastava i mjesto gdje će biti upaljen plamen.

Image Hosted by ImageShack.us

Naravno, za to su vrijeme turisti, dobrim dijelom kršćani, i dalje nastavili posjećivati ovo mjesto, dok je na trgu postrojena vojna jedinica, a pred samim su Zidom molili židovski vjernici. Iznad svega, na mjestu gdje je nekad bio židovski Hram, nalazi se jedno od najvećih muslimanskih svetišta.

Image Hosted by ImageShack.us

Nešto kasnije našao sam malo bolji položaj za fotografiranje, a primijetio sam da je čak i plamen pod zastavom za probu zapaljen. To je bilo vrijedno snimanja.

Image Hosted by ImageShack.us

Večeras u Izraelu započinje proslava sutrašnjeg Dana neovisnosti. U Jeruzalemu se to obilježava velikim vatrometom, a ovo nešto hrvatskih blogera u Izraelu odlučilo se sastati na mjestu s najboljim pogledom na taj vatromet.
Nastavak: Smetlišna vrata

Post je objavljen 02.05.2006. u 08:30 sati.