Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom

Prosla dva puta smo obradili eksfolijaciju na domaci nacin a danasnji tekst je na temu profesionalnih tretmana u salonima, dermatoloskim ordinacijama ili poznatim SPA centrima. Tretmani sa jacim koncentracijama AHA ili BHA, mikrodermoabrazija, laser abrazivni ili neabrazivni. Najcesce se osobe odlucuju na neki od ovih tretmana kako bi tretirale oziljke, bore ili photo ostecenu kozu.

Chemical Peels su prilicno popularni medju celebrities, najcesce se koristi glikolna, salicilna te tkz. TCA kiselina. Ako zelite samo malkice osvjeziti ten, onda cete traziti micro peel ili light peel. Prave deep peels je bolje radite zimi i ostati par dana dalje od zadimljenih prostorija, sminke, saune i ostalog. Deep peels su najcesce na bazi TCA ili phenola. Najcesce je rezultat ujednacena, polirana tekstura koze, sitne borice se izravnaju, male pigment-mrlje izblijede, pojaca se proizvodnja kolagena, miteseri odu te se (ali kratkotrajno) regulira proizvodnja masnoca na licu.
Sto kemijski pilinzi NE MOGU?
Ne mogu ukloniti kapilare s lica, ne mogu smanjiti pore (ali ih mogu ocistiti), ne rade nikakav facelift. Rade na principu da "ogule" povrsinski sloj koze. Cesto nekoliko light peelsa moze dovesti do rezultata jednog dubinskog, ali naravno koncentracija je slabija a time i iritacija koze. Najcesci omjeri glikolne kiseline su 30-70%
Dermatolog smije koristiti jace koncentracije nego kozmeticar. Tako kaze zakon.
BHA pilinzi su manje popularni tj. manje poznati iako mogu poluciti iste rezultate uz MANJE iritacije, zasto je tome tako, citali smo prosli put.
Trichloroacetic-na kiselina (TCA) – u salonima ju cesto zovu Blue Peel, ima koncentraciju od 50%. Posebno se preporuca za "spot peeling" tj. kako bi se rijesili pigment-mrlja ako ne zelite tretirati cijelo lice.
Phenol se koristi kod prilicno naborane, ostarjele koze ali moze trajno posvjetliti kozu, tako da postoji rizik da se nakon tretmana vidi granica na licu, vratu itd. Ima najbolje rezultate kad je tretiranje bora i akni u pitanju, ali ima i najjace nuspojave (trajna depigmentacija).

Prije nego sto se odlucite na neki kemijski peeling u profesionalnoj izvedbi, najvaznije je sam sa sobom se dogovoriti, koliko puno rizika ste voljni podnjeti? Dalje - koliko novaca imate na raspolaganju za taj pothvat? Koliko dugo zelite da traje dobiveni rezultat? Kakvo je trenutno stanje vase koze?
Tretmani:
1.Povrsinska dermoabrazija-mehanicki peeling izveden pomocu masine koja puse fine mikroskopske kristalice i nakon procedure ih ponovo usisa. Zahvaca se tkz. mrtvi sloj koze i zato sam tretman ne izaziva depigmentaciju, niti krvarenje te je relativno bezopasan. No koliko rizika uzimate ovim tretmanom ne ovisi o vasoj kozi nego o spretnosti i strucnosti osobe koja to izvodi. Neke kozmeticarke se znaju zanjeti pa previse izbruse kozu. U pravilu nije dovoljan jedna tretman, nego barem 3-4 uzastopna.Upozorenje-ako ste skloni herpesu, ovaj postupak bi ga mogao izazvati.
Najbolji rezultati se vide do 3 mjeseca nakon tretmana, dakle ovo bi trebalo ponoviti 2-3 puta godisnje.
2.Dubinska dermoabrazija-u pravilu bi se smjela izvoditi samo kod dermatologa. Rizici su identicni onima kod AHA peelinga. Ulazi se u epidermu i rizik od mogucih iritacija je veci.
3.AHA peelinzi od 20-40% - dozvoljeni za kozmeticke salone, sve preko toga smije raditi iskljucivo ljecnik. Treba 3-6 tretmana. Kao i prijasnje metode, ovo zahjteva redovno ponavljanje za trajan rezultat.
Ova metoda nosi vise rizika nego dermoabrazija. Nekoliko firmi, medju kojima i L'Oreal nudi verzije "at home peels". Ustedite si novac jer ni te verzije nisu skroz jeftine, a prilicno su nedjelotvorne jer nemaju dovoljno nizak pH da bi imale efekta.
4. AHA u koncentraciji 50-70% ili BHA u koncentraciji 8-13% -iskljucivo kod doktora.Veci rizik ali i efekt traje duze. Pravilno napravljeni pilinzi ove vrste u pravilu imaju efekta 3 godine ili duze. Po svoj prilici ce vam nekoliko dana lice biti crveno. Ovakvi tretmani kostaju u pravilu 3-4 puta vise od onih ranije spomenutih.
5.Neabrazivni laserski tretman-tipa N-lite laser, Flashlamp laser ili Pulsed Light laser

6.Abrazivni laserski tretman - kralj svih pilinga! Najpoznatiji CO2 Pulse Laser, Er:YAG laser
i ovdje je razlika da prva varijanta nosi manje rizika ali i MANJE rezultata. Abrazivni laserski tretman je zadnja nekiruska opcija u pomladjivanju koze. Jako je vazno da ovo radite kod profesionalca, s dovoljno pripreme koze kao i njege koze nakon tretmana kako bi izbjegli tkz. plastican izgled. Priprema koze se sastoji od nekog posvjetljivaca kako bi se u samom procesu izbjegla diskoloracija koze), dalje Renova ili Retin-A kako bi potpomogli sposobnost zacjeljivanja te naravno SPF. Jako je vazno da pacijent ako ne potpuno a ono svakako prestane pusiti nekoliko tjedana prije tretmana (osim sto potice bore, pusenje slabi obrambeni sistem koze). Postlaserska njega se sastoji od silikonskih zavoja te lokalnih antibiotika ili u oralnih antibiotika. Sljedecih nekoliko tjedana izbjegavajte potpuno sunce i bilo kakvu iritirajucu kozmetiku ( onu u kojoj je alkohol, mentol, citrus)

Prosjecne cijene (naravno variraju od salona do salona) - Blue Peel oko 500 eura, tretmani pod broj 4. kostaju preko 2000 do 4000 eura, dermoabrazije oko 1500 eura u cijenu je ukljucena anestezija, kozmetika za njegu lica neposredno nakon tretmana te sam tretman u trajanju od pola sata. Treba napomenuti da kod dubinskih kemijskih pilinga, potpuni rezultat jest vidljiv tek nekoliko tjedana nakon tretmana, kad se koza oporavi. Micro peelovi kostaju oko 50 eura a efekt im se moze usporediti sa ciscenjem lica kod kozmeticarke, rizik je umjeren ali i rezultat je kratkotrajan.

Za citateljice iznad 30-ete, imate sad ideju sto zelite za sljedeci rodjendan?smokin




Post je objavljen 05.05.2006. u 15:19 sati.