Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Obračunali smo se

Da, "Obračun u ringu IV" je završen i svi smo jako ponosni na sve to što se događalo u Splitu, u velikoj dvorani sportskog centra "Gripe". Dobra najava, dobri borci, provjereno odlična organizacija sve je to privuklo više od 6000 gledatelja na ovu večernju gala priredbu.

Izvršni organizator je bio Kickboxing klub "Pit Bull" iz Splita kojeg vodi prof. Marko Žaja



Evo što smo vidjeli:

1. borba - Profi boks, +86 kg, 4 x 3 min
Ivica Perković (Cro) - Ladisalv Slezel (Slk)
Pobjeda Ivica Perković - KO u 1. rundi.

Samo što mogu ovdje reći jeste sramota! Ivice, ti ovo nisi zaslužio. Ti koji si svojevremeno bio član Hrvatske kickboxing reprezentacije, 3. na svijetu ... To ti ne treba i sve je to jako žalosno.

















2. borba - Full contact, -86 kg, 3 x 2 min
Luka Kalmeta (Cro) - Zarija Zlatičanin (SicG)
Pobjeda Luka Kalmeta odlukom sudaca 3;0

Kao i sve Kalmetine borbe do sada - puno srca, riskantna tehnika. Kalmeta, nabrijan do daske, samo mu je bilo važno pobijediti, knock out-irati protivnika. Udarci siloviti, široki i neprecizni. Kalmeta, ukoliko želi ozbiljnije borbe, svakako će trebati poraditi i na tehnici, i na boljoj zaštiti i na preciznosti i na kondiciji i na hladnijoj glavi. Ako stavrno želi, ima stvarno puno posla.

Da je Kalmeta bio precizniji - brzo bi iznijeli Zlatičanina, da je Zlatičanin bio snažniji, brzo bi iznijeli Kalmetu.









































3. borba - full contact, -94.1 kg, 10 x 2 min
Borba za upražnjenu titulu WAKO Pro Europskog prvaka
Marko Tomasović (Cro) - Balasz Varga (Hun)
Pobjeda Marko Tomasović odlukom sudaca 3:0

Borba najavljivana kao revanš mađarskog borca Balasza Varge protiv Marka Tomasovića koji je Mađara pobijedio u polufinalu Svjetskog prvenstva u Szegedu, prošlog prosinca. Marko je bio dobro pripremljen, ali ni Balasz nije nespreman došao u borbu.

Osnovna karakteristika borbe bila je uvjetovana činjenicom da je borba predviđena u 10 rundi, a u takvim slučajevima nema silovitih napada, velikih razmjena udaraca. Tu borci najčešće taktiziraju i ukoliko procijene da je protivnik spreman - radi se na postizavanju bodova, vrlo rijetko na knock outu. Tako je i bilo.

Marko je od samoga početka snažno, ali prvenstveno precizno pogađao Balasza, koristeći ručne, ali i nožne tehnike. Balasz se oslonio samo na ručne tehnike i njegova borba više je ličila na boksački meč. Taktika. Sudac je dva puta opominjao MAđara da koristi više noge, ali u borbama po profesionalnim pravilima nema one obaveze da po rundi treba napraviti najmanje 6 ispravnih nožnih tehnika. Mađar je to dobro znao, kao što dobro zna da svaka nožna tehnika troši znatno više snage nego ručna, pa je tome i podredio svoju borbu.

Cijela borba je protekla u dominaciji Marka Tomasovića, niti jednog trenutka nije dolazila u pitanje Markova pobjeda. Mađar, iako prilično svjež na kraju borbe, nije pokazao sve ono što smo imali prilike vidjeti u 3 runde polufinala Svjetskog prvenstva. Ali, i Marko je bio odlično pripremljen, ali što je još važnije za reći - ne samo fizički, već je bio i psihički spreman za pobjedu. To je i zasluženo ostvario.







































4. borba - Ultimate fight, +93 kg, 2 x 5 min
Ante Maljković (Cro) - Denis Stojnić (Hol)
Pobjeda Denis Stojnić prekidom suca u zadnjih 5 sekindi prve runde.

Kako ipak ima boljih poznavatelja ultimate fighta, nije red da se ja petljam u komentare meni slabije poznatog područja, pa ovdje ću prenijeti komentar člana Nokaut foruma - Fanatic:

Denis Stojnić iz Ljubuškog (član Golden glory teama iz Nizozemske) uvjerljivo je dobio (razorio) splićanina Antu Maljkovića (člana UFK Dubrava). Od prve sekunde Stojnić ima bolju poziciju. Nakon što je koljenima načeo Maljkovića (pozicija Četiri točke), Stojnić zauzima full-mount poziciju i čekićima razbija Maljkovića i nakon 4 minute i 55 sekundi borbu okončava sa 3 soccer kick-a


























5. borba - thai kickboxing, -71,8 kg, 5 x 3 min
Borba za obranu titile WAKO Pro Europskog prvaka i osvajanje MTA titule
Frane Radnić (Cro) branitelj titule - Johnny Tancray (Fra) izazivač
Pobjeda Frane Radnić odlukom sudaca 2:1

Borba koja je i prije nego je počela svima bila najneizvjesnija. Francuz Johnny Tancray s poznatim trenerom Didier Le Borgneom specijalist je za Muay Thai. Dakle, kickboksaču Frani Radniću ne odgovara klinč. S druge pak strane, Tancray je viši, dužih ruku i nogu, a u takvom slučaju ni borba s distance nije na strani Frane.

Frane je borbu započeo s razmjenom udaraca, ali s distance. Očito je procjena trenera Marka Žaje i Ante Matasa bila da je veća šansa u borbi s distance. Već u prvoj rundi, Tancray pada, ali više je to bi splet guranja i nestabilnosti nego jakog udarca. Frane likavo izbjegava klinč, radi dosta low kickova.

U drugoj rundi Tancray pokušava više iskoristiti svoju prednost u Muay Thai tehnikama, jednom je i ostvario bacanje, ali u udarcima je prilično neprecizan, na što Radnić uzvraća preciznim boksačkim tehnikama.

U trećoj rundi Radnić preuzima sredinu ringa i inicijativu, ali cijelo vrijeme drži distancu. Tancray kao da je na trenutke izgubljen, neadekvatno se brani od preciznih low kickova.

Četvrta runda i dalje protiče s blagom Radnićevom prednosti, gdje Radnić stalnim i prciznim ručnim tehnikama postiže sve više i više bodova i počinje stvarati značajniju bodovnu prednost.

Peta runda je u svakom slučaju na strani Radnića. Tancray koristi high kickove, oni su neprecizni ili ih je Radnić pravovremeno izbjegao ili blokirao te odmah iz kontri ostvaruje bodove. Posljednja runda protiče u superiornosti Radnića, koji na kraju i zasluženo pobjeđuje.











































































6. borba - thai kickboxing (po K1 pravilima), +91 kg, 3 x 3 min
Ante Varnica (Cro) - Michael McDonald (Can)
Pobjeda Michael McDonald odlukom sudaca 2:1.

Što reći o ovoj borbi. I prije samoga početka, svi mi koji smo vidjeli McDonalda na vaganju znali smo da će se Varnici morati puno toga posrećiti, a McDonaldu puno toga krenuti po zlu, pa da bi Ante ostvario pobjedu. Ali, znajući koliko i kako se je Ante spremao, znajući sve one pripreme s trenerom Perom Tokićem - vjerovali smo u tu sreću i moguće iznenađenje.

Na samom prozivanju boraca i njihovom izlasku u ring bilo je očito - Mc Donald, onako u koži, sa gladijatorskom suknjicom - siguran je u sebe i neće dozvoliti nikakva iznenađenja. Ali i Varnica je pokazao mirnoću i sporemnost na sve, pa i na pobjedu.

Prva runda - standardno - ispitivanje. Ipak udarci Mc Donalda zvižde, međutim uspješne blokade Varnice i kontre midle kickovima. Mc Donald se ne da iznenaditi i stalno uzvraća vrlo brzo i oštro. U stvari, svaki njegov udarac je udarac za knock out pa se ne može reći da je čekao priliku. Jednostavno - udarao je, radio kombinacije i bilježio bodove. Ipak, sva tri suca su ocijenila prvu rundu izjednačeno.

Druga runda je već na samom početku zaledila dvoranu. Mc Donald u napadu, Varnica je u kutu, ali se dobro izvlači iz vrlo opasne pozicije i tom prlikom dobro kontrira i postiže nekoliko bodova. Ipak, inicijativa je tijekom cijele runde u rukama i nogama Mc Donalda.

Ono što je bilo zanimljivo vidjeti - stanje Mc Donalda nakon druge runde - prilično uspuhan, teško je ispljunuo ljepljivu slinu, a to je znak izmorenosti. Ipak i ta čelična gormada zna što je zamor.

Treća runda pokazala je da je Mc Donald i dalje tehnički superiorniji, ali i da ima sve manje snage, da udarci nisu više onako snažni, no, ipak su precizniji. Naravno, ni Varnica više nije svjež, a i manje je precizan. Runda protiče u skoro pa ujednačenoj razmjeni udaraca, nije bilo ni sa jedne strane znakovitijih pokušaja.

Dojam na kraju borbe - Mc Donald je odradio meč s punim respektom prema Varnici i cijelo vrijeme je radio više, taman onoliko koliko mu je trebalo za pobjedu. Da li je mogao više i brže? - nikada nećemo znati, jer što bi bilo kad bi bilo. Isto tako - ugodno iznenađenje i ostvarenje naših (realnih) želja nam je pružio Ante Varnica.

Odluka sudaca bila je 2:1 za Mc Donalda. Iznenađujuće - i opravdano pitam - koju je to borbu gledao hrvatski sudac. Naime, sudačke odluke bile su: mađarski sudac Csaba Orhalmi - 28:30, srpski sudac Srđan Bugarčić 28:30, dok je domaći ocijenio 30:29. I pitam se, treba li nam to? Svakako ne treba, što je na objavljen rezultat pokazala i objektivna splitska publika - zazviždala je, a neki su se i nasmijali. Ni Hrvatskom kickboxing savezu, ni Anti Varnici ovako pristrano suđenje ne treba!

I na kraju što reći - Ante Varnica je izgubio - živio Ante Varnica! Izgubio je Ante meč, ali je dobio na reputaciji, dobio je na samopouzdanju, dobio je na vjerodostojnosti i svi smo se ovaj puta stvarno uvjerili - Ante može i više, Ante je kapacitet za K1 turnire. Samo, treba se pripremati kao za ovu borbu, a ne kao za borbu protiv Venetiaana.

Opravdano se može postaviti pitanje - gdje bi Ante bio da ima novaca i da ga troši na pripreme kao što to radi Mc Donald? Prema neslužbenim informacijama, Antine pripreme i prehrana su oko 10 puta manje od Mc Donaldovih. Rezultat njihova okršaja, nije rezlika 10 puta.







































































































Za sada toliko - slijede vrhunske slike i širi komentari.

Post je objavljen 30.04.2006. u 23:38 sati.