Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

o postanku 'lovrijenca' nešto kaže legenda, a prenose dubrovački kroničari (dubrovačkim kroničarima, kaže beritić, nije baš za vjerovati sve što kažu jer uvijek ponešto uveličaju ili učine starijim od onoga što jest /parafraz./).

tvrđava je prema toj legendi sagrađena zbog namjere venecije da preuzme tu stratešku točku, sagradi tvrđavu s koje bi nadzirala grad.
dubrovčani su, doznavši za tu namjeru, osujetili mletački plan i u samo tri mjeseca sagradili tvrđu. kad su mlečići doplovili s galijama natovarenim materijalom i ugledali tvrđavu, produžili su prema istoku. legenda kaže da su zbog namire troškova smanjili plaću veslačima.
kroničari ovaj događaj smještaju u 11. stoljeće, točnije 1018., a neki 1038. godine.
kako je ovdje već navedeno 'lovrjenac' se službeno po prvi put (kao tvrđava) spominje 1301. godine, ali od te godine se i počinju voditi registarske knjige 'vijeća'. također je rečeno i to da prvo spominjanje 'lovrjenca' ne znači nipošto kako tvrđave tamo nije bilo ranije. prije je vjerovati kako je nekakav oblik utvrde doista postojao još u 11. stoljeću, koje je doba previranja, otimanja, prevlasti, opsjedanja grada. previše važna strateška pozicija za grad i tako isturena kota sigurno nije bila ostavljena neprijateljima, nego je iskorištena na najbolji mogući način da se može odoljeti opsadi grada i održavati potrebnu udaljenost neprijateljskih brodova.

vidjeli smo da se ona tijekom vjekova mijenjala, pregrađivala, dodatno utvrđivala i dograđivala do današnjeg izgleda. najvećim dijelom te su izmjene diktirali vanjski uvjeti, odnosno elementarne nepogode, poput dva jaka potresa, osobito onog iz 1667. godine.

Post je objavljen 30.04.2006. u 22:04 sati.