Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...60

- Svima ovdje je poznato da je rimska vojska pred tri mjeseca ratovala s najamničkom vojskom više naroda i da je pobjeda Rimljana osigurala mir sjevernih granica. Lehi Manuel, kojeg vi Rimljani zovete Marcijan Jula, mladi vojnik rimske vojske istaknuo se junaštvom, kako govore, no nije sve tako kako svjetina bruji na jeruzalemskim trgovima. Oni ga drže junakom, no svećenstvo grada Jeruzalema drži da je riječ o čarobnjaštvu. Djed Lehi Manuela, Nefi Jalmari, jedan je od Kaldejaca koji zaziva duhove, no za optužbu nemamo dokaza; da imamo već ga ne bi bilo na životu. Ali zato imamo dokaze da je Lehijev otac prijatelj Savla iz Tarza, koji u zadnje vrijeme propovijeda nekakvo "Nebesko kraljevstvo". Čak je i ime promijenio u Pavao. Lehijev otac Lemuel ponosno ističe kako nosi ime jednog starodrevnog vladara koji se isticao pravednošću, kao da sadašnja vlast ne čini pravdu. Tražimo od izaslanika rimskog cezara da pogube Lehi Manuela zbog čarobnjaštva. Rimskoj vojsci nisu potrebni smutljivci iz galilejskog kraja odakle stižu samo nevolje u Jeruzalem. Rabi Eli Jezer Kain Gaon, je govorio - kaže svećenik visokog ranga i sjedne.
Sa druge strane stola diže se mlad vitak čovjek, nakloni se cezarovom izaslaniku i progovori:
- Favela Karbon, podanik rimskog carstva, čuo je optužbu i razmotrio je u svih šesnaest točaka optužnice. Govorim ovdje u ime trideset šestorice namjesnika sudbene vlasti. Nakon razmatranja optužnice složili smo se da ni po jednoj točki optužbe Lehi Manuel nije kriv, kao ni njegov prijatelj Strahimir Oreb. Lehi, ili Marcijan Jula, nije kriv što je sin svećenika i to njegovih starih dana, nije mogao birati ni majku koja ga je rodila, a još manje djeda koji zaziva duhove i promatra noću zvijezde. Sam čin Lehi Marcijana Jule na bojnome polju čin je junaštva. Kako on može pokrenuti zračne struje i stvoriti pijavicu? - to ćete pitati njega; kako on može iz kamenčića stvoriti pčele otrovnih žalaca? - to ćete opet morati pitati njega. Ovdje prisutni Strahimir Oreb iz zemlje Ilirije izazvao je ne svojom krivicom pomutnju u asirskoj vojsci, ali ni jedna pčela nije ujela ni jednog Rmljanina. Za to ne možete optužiti ni jednog od ove dvojice. Mladić u dvadeset i prvoj godini života nije mogao pobijediti Isana Mauraoa, ali se pitam, zašto mu se niti jedan Rimljanin nije suprostavio? To vi pitajte cijelu rimsku vojsku!
Kada je sjeo ustane cezarov namjesnik i na grčkom jeziku progovori: - Rimskoj vojsci dobro su došla sva umijeća ako su u službi cezara i Rima. Svećenički glavari govore s puno emocija samo zato što od kamenčića ne mogu stvoriti ni zlato, ni zlatne pčele. Čemu optuživati nekoga da mu je djeda čarobnjak ili pak vjerski fanatik, ako svojim činima nije prekršio rimski zakon? Osim toga, zašto ne bismo pitali zapovjednika rimske vojske, što on misli o svojim vojnicima optuženima za veleizdaju? Neka govori zapovjednik sve rimske vojske u Jeruzalemu, časni Aurelije Justin Hildegard.
Tada ustane Aurelije, nakloni se svim trim stranama pa kaže: - Prvo treba Lehi Manuelu vratiti ono što mu pripada.
Jedan rimski vojnik pristupi i pruži Lehiju kesicu od jelenje kože u kojoj je bilo dvanaest kamenčića nepravilnog oblika. Lehi nemarno uzme ono što mu pripada, otvori vrećicu i istrese kamenčiće na dlan. Jednog po jednog stavljao je opet u kožnu kesu smješkajući se.


Post je objavljen 30.04.2006. u 16:42 sati.