Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...59

Stigli su do velike dvorane ispred koje su stražarila dva Rimljanina sa ukrštenim kopljima na koja su bile ugrađene sjekirice. Na zapovjednikov nalog dva stražara se ukloniše s puta. Aurelije tri puta udari alkom o mjedena vrata koja se nečujno otvoriše. Pred očima trojice ukaže se veličanstven prizor. U velikoj dvorani kvadratnog oblika, bila su postavljena tri stola za kojima su sjedili dostojanstvenici. Sa lijeve i desne strane sjedili su najviši dostojanstvenici svećenstva i kneževske vlasti, dok su na sredini sjedili odličnici iz rimskih pokrajina. Iza svih njih sjedio je vrhovni zapovjednik na malo povišenom postolju, nalik na prijestolje ukrašeno simbolima rimske moći: rimski "orao" odlijan u zlatu, sa crvenim resama ispod, a iznad svega dominirao je lik cezara Tiberija, isti onakav kakav bijaše na srebrnom denaru.
Svaka učena glava imala je svoje mjesto i oštrom oku Lehi Manuela nije promakla ni jedna gesta. Njegove oči bile su uprte u dostojanstvenika koji je sjedio na mjestu prokuratora Judeje za kojeg se govorilo da se odmara na otoku Capri. Izgledao je nekako mladoliko, nakićen zlatom koje se presijavalo, na glavi mu bijaše lovorov vijenac od pozlaćenih listića, toga boje pustinjskog pijeska padala mu je sve do gležnjeva, a purpurni ogrtač kojim je bio ogrnut bio je znak kraljevskog dostojanstva.
Nekoliko časaka lebdjela je tišina u zraku. Čovjek na prijestolju tri put pljesne dlanom o dlan, što je značilo da ljudima treba donijeti stolice, jer će se tu o nečem važnom raspravljati. Donesoše im stolice na koje sva trojica sjedoše u očekivanju daljnjih događaja. Po tišini koja je uslijedila, Lehi Manuel je znao da će se raspravljati o životu i smrti. Međutim, nije znao o kome će biti riječi, niti je znao tko je čovjek na prijestolju, a ponajmanje zašto su sve mudre glave na okupu: svećeničke, vojne i sudske vlasti? Pretpostavljao je da je ispred njega sam cezarov izaslanik, s lijeva od njega sudska, a s desna, svećenička vlast.
Na desnoj strani ustane čovjek prosjede brade, star oko šezdeset godina. Nakloni se rimskim namjesnicima u znak poštovanja cezaru, a onda reče:


Post je objavljen 29.04.2006. u 15:46 sati.