Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Na Rajni se plesalo kroz vjesticju noc

Nadam se da ste ovaj produzeni vikend proveli dobro i uspjeli se odmoriti i napuniti baterije. Evo kako sam ga ja provela. Te odmorila dusu. Oduvijek sam slaba na dvorce. Jos ako nude wellness, masaze ovo ono, mojoj sreci nema kraja.cerek
Masaza vrucim kamenjem, odlicna i neprimjetna posluga, netaknuta priroda....doduse samo 2 dana ali nevjerojatno koliko me to preporodilo.
Mozete iznajmiti ove vespe pa kroz okolicu, jer ima samo JEDNA cesta koja vodi od mjesta do mjesta.
Sto jos nude - katakomobe, viteske igre, vatromet na rijeci, ono sto mi je definitvno zelja i sto cu si ispuniti ovo ljeto je otici na spektakl Rajna u plamenu.

Uostalom neka slike govore za sebe:













Osim sto je bio praznik rada, jos jedan dogadaj je obiljezio i to noc sa 30.04 na 01.05 - Walpurgisnacht burninmad Prema mitologiji (slicno keltskoj festi Beltane) to je mjeseceva festa zbog punog mjeseca (Äquinoktium) ove noci se skupljaju vjestice na Blocksbergu kao i na ostalim mjestima diljem Njemacke.

Osim sto navodno Blocksberg (oni koji imaju djecu mozda su culi za popularni crtic na tu temu Bibi Blocksberg ;-) slovi za omiljeno sakupljaliste vjestica, ujedno je i vremenski fenomen, naime tamo vlada gusta magla preko 300 dana u godini, obicno je jako hladno (i do minus 30) i ljeti je rijetko iznad 3 stupnja, plus tamo uvijek puse JAK vjetar, toliko jak da se za prosjecnog dana morate drzati da vas ne odnese s brda. U svakom slucaju ekstremno mjesto koje je vec Goethe opisao u svojim djelima. U okviru pokrsacavanja "des Abendlandes" kako su ranije nazivali Europu, je kult noci walpurgisa doslovce demoniziran kao i sve srodne kulture (recimo anticki pan-kult).

Ime ove noci je izvedenica svete Walpurge koja je bas na jedan 01.05 proglasena svetom, evo je I slovila je za zastitnicu protiv uroka. Jedan od preuzetih obicaja iz tog doba je i majsko drvo, koje se na taj dan postavi pred kucu one koju volite. Nasred sela se plese oko majskog drveta. Moguce prepoznajete taj "barbarski" obicaj. Ako ne, da vam dam jedan hint – kad se ono pale majski krijesovi ?

Majsko drvo simbolizira PLODNOST prirode, koju ovim obicajem prenose na ljude, prije krscanstva su bile popularne noci erotike na poljima kako bi se plodnost tla prenijela na ljude. Navodno prolazenje kroz walpurgis vatru (krijes) prociscava duhovno i stiti od bolesti. Ja se sjecam da je tada moj objekt obozavanja cerek protrcao kroz vatru i tako mi dokazao da je faca i da je neustrasiv, koga briga sto smo tada imali 12 godina?! Tako je ove noci i u nasem dvorcu (sasvim slucajno smo i spontano izabrali ovaj datum za kratki predah i poklopilo se super sa misticnim dogadjajima u dvorcu, gdje ces bolje kulise za nadnaravno) bilo vjesticje vatre. U katolickim dijelovima Njemacke (tipa Bayern, Baden-Württemberg ) je ovaj obicaj proglasen poganim. Mozda su se muskarci preplasili matrijahalnog prizvuka ovog dogadjaja (na kraju krajeva maj zovemo majem zbog prazene Maie koja nas iz tamne hladne zime odvodi u proljece.). Mozda je dolaskom krscanstva ta vazna uloga pripisana zeni bila trn u oku?

Znaci keltski obicaji kazu da ima dvije velike feste u godini; Samhuin (Halloween) 31.10 i ova proljetna festa 01.05 kad se zemlja ponovo budi. I stari Germani su slijedili ovaj obicaj.
U Irskoj i Skotskoj se ova festa zove Beltane ili Baltein. Vatra i spaljivanje simbolizira prelazak iz starog u novo. Ponekad bi bio izabran jedan muskarac koji je morao dokazati hrabrost skakanjem kroz vatru, u Skandinaviji se to zove Baldurs-Iskusenje.

Narodno praznovjerje kaze :

•Regen auf Walpurgisnacht hat nie ein gutes Jahr gebracht.

ALI I OVO

•Ist die Hexennacht voll Regen, wird's ein Jahr mit reichlich Segen.

Sa dolaskom krscanstva je ovaj obicaj proglasen sastankom crnih sila i vjesticjom noci te se od tad i dalje pale vatre ali vise ne kako bi se slavilo proljece nego kako bi se vatrom zastitilo od zlih sila. Na kuce su se u toj noci farbali bijeli krizevi ili bi se na prag kuce posipala posvecena sol, a metle su postavljane naopacke. Tako smo preuzeli ono sto oznacujemo kao barbarski, pogani obicaj u svoju tradiciju, a vjerojatno mnogi danas ne znaju sto time zapravo slave.
Danas to vise ne povezujemo s praznovjerjem nego sa narodnim obicajima i veselicama. U sjevernoj Europi se na Walpurgis noc slavi na veliko, ako ste student, u Finskoj Vappu i u Svedskoj Valborg.

Koje uspomene u vama bude majski krijesovi?


Post je objavljen 01.05.2006. u 14:24 sati.