Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novembar

Marketing

Uspavanka









Današnja tema nema nikakve veze s uspavankom, nego imam toliko toga za pisati da nisam mogla smisliti jedan univerzalni naslov za sve to. Danas ću malo piskarati o ljepoti, savršenstvu, kompleksima, bacanju novca i patnji u svijetu. Smiješno zvuči, znam. Ali nekako se poklopilo, a sve je povezano na neki način, pa zašto ne? A post se zove Uspavanka jer upravo slušam krasnu pjesmu Dine Merlina koja se zove Uspavanka za Gorana B., a koju je Merlin posvetio Bregi, nešto poput hommagea Bregi.
Za početak, puno pozdravljam moju mlađu sestru Branku, koja je inače u Zagrebu na školovanju, i večeras dolazi kući, da me malo gnjavi i zlostavlja, šala. Jučer mi je poslala mail. Kritizira me na veliko. Kaže kako pišem o sranjima - Seve, Dan planete Zemlje i sl., kad je u svijetu toliko patnje i strašnih stvari. Zamolila me da pišem o tome kako bi vi koji ovo čitate bili toga svjesni. Mislim da smo svi toga svjesni, i da o tome ne treba puno govoriti, ali ću se i toga dotaknuti.
Ono što nisam mogla ne primjetiti posljednjih dana jest navala reklama najmjenjenih ženama. Topliji dani dolaze, ljeto je na pomolu, krpica je sve manje... Sve više kože je otkriveno. AAA!!! Znate šta to znači za žene? Dijeta, vježbe, kremice i svakakvi proizvodi za mršavljenje... a proizvođači takvih idiotarija znaju prepoznati da se u tom grmu krije zec. Doslovno smo bombardirani reklamama za čajeve za mršavljenje, kreme protiv celulita, kreme za oblikovanje tijela i sl. Muka mi je kad pomislim na sve te žene koje nasjedaju na te podle marketinške trikove. U svakom bloku reklama vidjet ćete najmanje 3 reklame za kremu protiv celulita. U tim glupim reklamama posvuda skaću neke anoreksičarke i mršavice i pokazuju milijunima žena diljem svijeta svoja krasna tijela bez celulita i masnoća, te ih uvjeravaju da upravo takva tijela mogu i one imati ako kupe upravo TAJ proizvod. Najgora je ona reklama koja ženske noge prikazuje kao nekakav kauč! KAUČ! Stari ofucani kauč! Ženske noge! Kauč! Ali ako koristite tu kremu, nestat će kauč na vašim nogama!!! Aha! Mene to izluđuje. Dođe mi da razbijem i tv, i sve oko sebe. Ja imam celulit, ne volim ga naravno, ali ne bi kupila nešto takvo bez obzira na cijenu. Takvi proizvodi ne mogu imati dugotrajan učinak. Jedini način da se riješite celulita jest zdrava prehrana i svakodnevna rekreacija. Tko se toga ne drži, neka se ne čudi naslagama celulita. Baš poput mene. Žene imaju celulit, pomirite se s tim. A tužno je u cijeloj priči da muškarcima ta "narančina kora" ne smeta ni blizu koliko samim ženama. Treba svoje tijelo prihvatiti, ali naravno brinuti se za njega, i održavati ga. Ali trošiti silnu lovu na neke gluposti koje obećavaju da ćemo izgledati bajno i sjajno? bang
Industrija kozmetike i mode jedan je od najvećih biznisa u svijetu. Kad uđem u DM, i gledam cijene, ne mogu vjerovati. Jedna obična maskara ako je neka marka (Max Factor npr.) ne može biti manje od 100 kn! 100 kn!!! Kolika je cijena ljepote? I to kakve ljepote? One u koju nas mediji i modna industrija uvjeravaju. Lijep si ako se šminkaš ovako, nosiš ove boje (jer su one hit sezone), naravno sve mora biti marka, nemaš celulit.... Oni stvaraju sliku savršenstva koju mi potom slijepo slijedimo, i trošimo masu novaca da bi tako izgledali, tako se oblačili, šminkali i sl. Ne želim stvoriti pogrešnu sliku o sebi, jer i ja se volim srediti, i obući lijepo i sve to. Ipak sam i ja žensko. Ali smeta mi kad vidim šta nam rade, i kako iskorištavaju te naše sitne slabosti. Ako se 20 puta dnevno na tv-u vrti reklama o maskari s kojom ćete imati pogled s kojim ćete obarati muškarce s nogu, normalno je da će prije ili poslije svaka žena poželjeti imati upravu TU maskaru. A tjedan dana nakon što je kupite, izaći će nova, još bolja i efektnija, i već ćete željeti upravo NJU. I tako neprekidno. A cijene? Pravo malo bogatstvo žene godišnje troše na odjeću i kozmetiku. Ja to donekle mogu razumijeti, ali ne mogu si pomoći a da ne mislim kako je to bačen novac. I sad dolazim do situacije u svijetu. Dok neki novac troše na takvo nešto, drugi nemaju novaca ni za kruh. Sestra mi je u prilogu poslala neke slike koje su jako tužne. Patnja u svijetu. I onda gledam nasmiješena i nameljana lica manekenki u reklamama na tv-u i uz cestu. I nekako me tugica hvata. Ne mogu iz glave izbaciti onu dječicu, i sav taj jad. Kako je tužan ovaj naš svijet, a li eto ipak živimo, valjda jer nas drži taj nagon, želja da nađemo nešto pozitivno, nešto lijepo zbog čega se isplati disati. Zato nemojte dopustiti da vam neke nevažne gluposti o kojima sam danas pisala budu najbitnije u životu. Cijenite svaki trenutak, zastanite da poslušate pjev ptičica, pogledajte zalazak sunca, poslušajte najdražu pjesmu, zagrlite prijatelja, poljubite osobu koju volite, nasmiješite se... Živite punim plućima. Iskoristite svaki dan. Uživajte u onome što vas veseli i što volite. Život je samo jedan.

P.S. Nadam se da vas nisam uspavala, barem ne previše.










Post je objavljen 28.04.2006. u 15:46 sati.