Evo nekoliko pitanja na koja biste morali naći odgovor prije nego započnete planirati kuhinju:
1. Gdje bi se trebala nalaziti kuhinja u odnosu na prostor za objedovanje?
2. Želite li da se u kuhinji samo kuha ili bi vam odgovarala prostorija u kojoj uz kuhanje ima mjesta i za druge djelatnosti?
3. O kakvoj se kuhinji radi? O momačkoj, obiteljskoj, kuha li se svakodnevno ili povremeno?
4. Kako često idete u trgovinu ? drugim riječima koliko vam je prostora potrebno za ostavu?
5. Jesu li postojeći izvori vode, plina i električne energije dovoljni?
6. Je li ventilacija ispravna?
7. Kakav je zrak u kuhinji? Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?
Budući da kuhinja predstavlja okosnicu svakog domaćinstva, trebalo bi da je prikladno smještena u stambenom prostoru. Raspored u kuhinji ovisi o obliku i veličini prostorije. Kod raznovrsnih preinaka i pregradnji uvijek dolazi do stanovitih kompromisa i možda je jeftinije da promijenite položaj prozora i vrata kako biste postigli dobar i praktičan raspored pokućstva, nego da uporno pokušavate smjestit kuhinju u prostor nezahvalnih oblika.
Planiranje rasporeda je poput igranja šaha; kombinacije su gotovo bezbrojne. Evo osnovnih pravila:
a) Ostava za hranu, uključujući i mjesto na koje će domaćica spustiti košaru kad dođe s tržnice, mora se nalaziti blizu vrata.
b) Ostava za hranu mora biti blizu radne ploče.
c) Plamenici ili električne ploče za kuhanje moraju biti blizu sudopera kako bi se zdjele i lonci lakše punili vodom , odnosno cijedili.
d) Stroj za pranje posuđa trebalo bi smjestiti u ormar za posuđe ili pokraj njega, a u blizini bi se morao nalaziti sudoper, slivnik ili košara za otpatke kako bi se posuđe očistilo prije stavljanja u stroj.
Ako u kuhinji radi dvoje ljudi, prolaz između kuhinjskog pokućstva ne bi smio biti uži od 1,25 m, u manjim kuhinjama prolaz za jednu osobu ne bi smio bit manji od 760 mm. Ukupna razdaljina između kuhinjskih elemenata i strojeva ne bi smjela biti veća od 6 metara. Kuhinja ne bi smjela biti prolazna. U prolazne kuhinje s izlazom u vrt ili stražnje dvorište lako prodire hladnoća i propuh, ukoliko se ispred izlaza ne nalazi manja prostorija, trijem s dvostrukim vratima ili ukoliko sama kuhinjska vrata nisu dvostruka. Manja prostorija ili trijem s dvostrukim vratima praktični su kao ostava za bicikl, cipele, pribor za čišćenje i slične predmete.
Jednostavni rasporedi su najjeftiniji i uglavnom najdjelotvorniji. Ako to dopušta oblik prostorije, smjestite visoke kuhinjske ormare, ugradbeni hladnjak, stroj za pranje i pećnicu uzduž jednog zida, tako da preostali prostor ostane netaknut. Postoje tri načelna rasporeda kuhinjskog pokućstva i opreme: raspored u obliku slova U, raspored u obliku slova L i paralelni raspored ili raspored brodske kuhinje. Katkad je u postojećim kuhinjama teško postići takve oblike, odnosno raspored pokućstva, zbog položaja vrata, prozora, te vodovodnih i drugih instalacija. To je jedan od glavnih razloga da se ne pridržavate samo teorije i načelnih pravila. Uredite i namjestite kuhinju kako vam najviše odgovara. Bitno je da je raspored funkcionalan i da ispunjava sve vaše zahtjeve.