Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Posluživanje čaja u Koreji

U Japanu je posluživanje čaja postalo velika i komlicirana ceremonija. U Koreji je niti tako veliki niti tako komplicirana, ali je ipak ceremonija i jedini način na koji se u Koreji pije čaj. Zanimljivo je kako različite kulture pridaju važnost pijenju čaja. U Engleskoj se to radi u kasno popodne, a u Hrvatskoj... Nego Korejanci. Dok je u Japanu teško biti spontan kod pijenja čaja jer sve mora biti kako mora biti, u Koreji se inzistira na prirodnom držanju dok se s nekim pije čaj, tj. opušteno i bez glume u držanju. I Korejanski način pijenja čaja može izgledati kompicirano na početku, ali se lako nauči. Pijenje čaja, generalno, skoro uvijek je vrlo zdravo.

Kad se pije čaj, jedna osoba predsjeda pripremajući i poslužujući. Na početku se na stol postavi čajnik u koji se iz drugog čajnika (na znam kako bih to drugačije nazvao) ulijeva vruča voda. Kad voda ugrije posudu, ista se nalije u šalice kako bi i one postale tople. Zatim se baca.

Druga točka ceremonije je ulijevanje čaja u posudu s vodom smještenu na stol. Količina ovisi o ljudima koji piju. Sada se iz posude u kojoj je čaj pripremljen izlijeva u čajnik iz kojeg predsjedatelj toči čaj drugima. kad se voda ohladi, mijenja se, ali se mora paziti da se izlije prije dijeljenja čaja kako ne bi pokvarila okus.

Image Hosted by ImageShack.us

Kod prvog posluživanja poslužuje se tako da jedino predsjedatelj radi, sipajući čaj polako i mijenjajući šalice kako bi se ravnomjerno poslužio jači čaj koji je na dnu čajnika. Šalice se polažu na one male tanjuriće (ne znam ni kak se to zove) i stavlja pred one koji će piti. Šalica se ne dodaje iz ruke u ruku, a eventualno asistent može šalice s čajem donijeti pred pojedinog gosta. Čaj se ulijeva tako da se jednom rukom drži vrh čajnika s uvinutim prstom koji bi eventualno mogao dotaknuti čaj.

Čaj se pije obično s dvije ruke. U jedno se drži tanjurić, u drugoj šalica. Kod pijenja, prvo se pogleda boj čaja, zatim se pomiriši, okusi jezikom, zatim se koncentrira na ispijanje čaja kroz grlo i na kraju ostaje okus u ustima u kojem se uživa. Vjeruje se da čaj ima pet ili šest okusa: slano, slatko, gorko, ... u različitim omjerima.

Image Hosted by ImageShack.us

Voda za drugo serviranje može biti vručija od prve vode, a na već otopljenim listićima zelenog čaja, voda smije biti tek kratko vrijeme; zatim se čajnik dodaje ljudima da si jedni drugima toče. Time se izbjegava prebacivanje šalica nakon što su podijeljena. Zeleni čaj se može iskoristiti tri puta, ali jako dobri i kvalitetan čaj izdržat će i pet rundi... (Ako sam što uspio objasniti drago mi je)

Post je objavljen 05.05.2006. u 17:08 sati.