Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Kuda Jura hodi, tuda polje rodi

JURJEVO Maruševčani proslavili Dan općine i spomendan patrona Sv. Jurja
MARUŠEVEC - Kuda Jura hodi, tuda polje rodi, nije Jura svaki dan, već na leto jedan dan, dajte Juri vina, da mu ne bu zima, dajte Juri slanine, da ide u planine, darujte ga, darujte, Juru Zelenog! - zvonko su u nedjelju, na spomendan Sv. Jurja, patrona svoje župe i naselja, pjevali članovi KUD-a Klaruš, obilazeći u povorci naselja Maruševec, Koretinec, Donje Ladanje i Čalinec.
I dok su, u skladu s prastarim običajem, dječaci i mladići zelenim grančicama kitili "lese" (ograde kuća), domaćini su darivali Juru Zelenog, što je, od glave do pete odjeven u "halju" spletenu od gustih grana mlade breze, hodio i plesao s čestitarima i tom ravničarskom poljoprivrednom kraju ponovno najavio novo godišnje doba i poželio dobar, bujan rod. Za to je poslužila i bodljikava grana "šipka" i brezova metla kojom je tjerao zadnje tragove zime i zla što se skupilo od lani te zvonko pjevanje djevojaka odjevenih u prekrasne narodne nošnje svojih prabaka, redom stare 70-ak godina.
- Kićenjem ograda brezovim granama mladići dio želja za bogatom godinom simbolično prenose na kuću domaćina. U Maruševcu se pali i jurjevski krijes, a običaj je da se tada Jura Zeleni skida i grane u koje je bio odjeven obredno baca u vatru, kako bi s njima izgorjelo i sve zlo koje je usput pokupio - otkriva Ana Rehvald, predsjednica KUD-a Klaruš koji jedini u Hrvatskoj gaji tradiciju Jure Zelenog.
Ove godine jurjevsku povorku predvodili su svirači u kočijama i kolima što su ih vukli konji iz privatne ergele u Petrijancu.
U povodu dana općine održani su i dvodnevni 5. dani folklora, na kojima su nastupila folklorna društva iz Cestice, Novog Marofa, Sv. Nedelje, Cernika, Hrvatske Dubice, svi uzrasti maruševečkoga Klaruša, zatim, Folklorna skupina Sončece iz Varaždina i Škola narodnog plesa iz Nagykanizshe u Mađarskoj.

IZVOR: www.vecernji-list.hr


Post je objavljen 26.04.2006. u 19:01 sati.