Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sickofitall

Marketing

Zašto volim foto-klub?

np In Flames – Come Clarity 2006

Foto klub Osejava iz Makarske je sinoć s početkom u 20 sati svečano otvorio skupnu izložbu fotografija svojih članova u Gradskom muzeju Makarska na rivi koja će biti otvorena do 15. svibnja. Ravno 20 članova kluba izložilo je svoje fotografije čiji su postav odradili Matko Biljak i Krešimir Žanetić, a u katalogu izložbe popratni tekst izložbi napisao je Anđelko Erceg, glavni urednik Makarske Kronike. Između ostalog, Anđelko je napisao pod egidom - Zašto volim foto-klub? – slijedeće odlomke:
…Dok smo bili gimnazijalci, mi smo tih sedamdesetih godina zgradu Filipina, što zbog kina i gradske knjižnice, što zbog šahovskog kluba i jedne šupe u kojoj su se preko dana presvlačile kuharice i servirke Velikog Mornara, a predvečer u njoj vježbali pioniri makarskog rock and rolla iz grupe Dim, a ponajviše zbog jedne tavanske prostorije zvane foto-klub, uistinu držali makarskim domom kulture. Pamtim jednu izložbu koju su nakon sessiona na Sv. Petru i u Donjoj luci postavili polaznici tadašnjeg foto tečaja i shvaćam da neki od njih i danas na ovaj ili onaj način daju značajan obol kulturnom movingu u gradu.
…Kada su me, dakle, prije koju godinu Krešo i još neki zaljubljenici makarski profići i zaljubljenici u fotografiju pitali što mislim kako foto-klubu udahnuti novi život ispalio sam kao iz topa: Nazovite ga imenom Nikše Antoninija. Tek tada, kada sam to glasno izgovorio shvatio sam da se makarski foto-klub u mojoj glavi oduvijek tako zvao. Poznavao sa i poznajem mnoge zanesenjake koji su dosta učinili za makarski foto-klub. Ali, kako ovdje ne govorimo o zaslugama, želim reći da su meni i mojoj generaciji Niko i foto bili sinonimi.

Fotoreporter Nikša Antonini poginuo je 3.travnja 1996. godine u avionskoj nesreći,. Bio je na novinarskom zadatku. Najcjenjenija nagrada za fotoreportere koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo nosi njegovo ime.

Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 26.04.2006. u 14:07 sati.