Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

PRONALASCI: Povijest Coca-Cole

Svijet se umnogome promijenio od trenutka kada je farmaceut John Pemberton izumio osvježavajući okus Coca-Cole. Danas se preko 705 milijuna puta dnevno konzumira neki od Coca-Colinih proizvoda u više od 195 zemalja, u svim klimatskim zonama. Coca-Cola ima oko 5.8 milijardi potrošača, koji govore na 80 različitih jezika. No, od skromnih početaka pa do danas, pređen je dug put... Od početne prodaje od 9 pića na dan - do današnje dnevne potrošnje od 800.000.000. Ime Coca-Cola zaštićeno je još davne 1893., a ova kompanija danas je bez konkurencije najveća na svijetu. 94% svjetske populacije danas poznaje ime Coca-Cola. Coca-Cola je počela kao beznačajna firma sa jednim čovjekom, a u proteklih stotinu i dvadeset godina izrasla je u najvećeg svjetskog giganta.

Coca-Colu je otkrio farmaceut John Pemberton iz Atlante, Georgia, svibnja 1886. Coca-Cola je počela svoj put kao negazirano piće, a čaša je koštala 5 centi. Ime za novi napitak osmislio je Pembertonov knjigovođa, Frank Robinson, koji je, ispisavši pisanim slovima Coca-Cola, osmislio najslavniji zaštitni znak svih vremena. Bezalkoholni napitak je prvi put prodan 8. svibnja 1886. u ljekarni Jacob's Pharmacy u Atlanti.

Prve godine dnevno je prodavano 9 doza Coca-Cole. Ukupan prihod na kraju godine iznosio je 50 dolara, dok su troškovi premašivali 70 dolara, što znači da je Pemberton bio na čistom gubitku. Te, prve godine, Pemberton je ukupno prodao 25 galona sirupa koje je držao u drvenim bačvama jarko crvene boje, koja će postati zaštitnom bojom Coca-Cole.

Svibnja 1886. Pemberton je u svom dvorištu u mesinganom loncu smiješao karamelasti sirup kojeg je dobio kombinacijom limete (vrsta limuna), cimeta, listova koke i sjemenki brazilskog žbuna. Samo pukim slučajem, novi sirup je razblažen soda vodom, iz čega je nastao gazirani napitak koji će osvojiti cijeli svijet. Naime, u ljeto 1886. jedan pacijent se požalio na glavobolju zatraživši čašu sode kako bi je pomiješao sa Coca-Cola sirupom u bočici. Pacijent je potom zaključio kako nova mješavina ima odličan okus. Bio je to trenutak rođenja najpoznatijeg pića svih vremena.

Coca-Cola je, inače, Pembertonovo drugo piće napravljeno od mješavine listova biljke koka i kolinog oroaha. Pembertonov prvi sok od listova koke, u stvari je bila imitacija napitka "Vin Mariani", pića kojeg je izumio Angelo Mariani 1883.

Početkom listopada 1887. Pemberton je u potrazi za dodatnim investitorima, u lokalnim novinama objavio oglas sljedećg sadržaja:

"Traži se ozbiljan partner koji bi ulaganjem 2.000 dolara kupio polovinu akcija veoma profitnog, dobrostojećeg proizvodnog obrta, bez ikakvog rizika, zagarantiran profit od 50 % po investiciji, uz mogućnost mnogo veće zarade te mogućnost udjela u pravima."

Ovaj oglas mu donosi tri investotora od kojih svaki ulaže po 2.000 dolara. Krajem prosinca tri nova partnera preseljavaju u Atlantu, i uključuju se u novi posao.

Godine 1891. Asa Candler postaje vlasnikom pet godina stare tvrtke otkupivši je za 2.300 dolara. Candler se u potpunosti posvećuje osvježavajućem napitku koji će ga učiniti slavnim i bogatim. Osobno nadgleda spravljanje svake kapi sirupa, a tajni recept naziva "7X". Tajnu dijeli samo sa ljudima od najvećeg povjerenja, svojim najbližim suradnicima.

Jedan trgovac iz Misisipija počinje napitak puniti u bočice, smatrajući da kupci, kamo god išli, trebaju imati mogućnost da ponesu svoje osvježavajuće piće. Godine 1899. Coca-Cola se već uveliko flašira u režiji dvojice poduzetnika iz Tensesija, koji su za jedan dolar otkupili prava na punjenje. Pemberton, iako sve bolesniji, i dalje nastavlja s radom. Razvija novo piće - modificiranu kolu sa ekstraktom celera. Piće nažalost nikada nije dovršeno, jer je Pemberton umro kolovoza 1888.

Zanimljivosti

Godine 1915. The Root Glass company izradila je vitku staklenu bocu koja je do danas ostala zaštitnim znakom ovog proizvoda. 1923. Robert W. Woodruff postaje predsjednikom Coca-Cola Company. Pod njegovim, više od šest desetljeća, dugim vodstvom kompanija doseže neslućeni komercijalni uspjeh.

Godine 1927. emitirana je prva radio reklama, a 1940. Coca-Cola se puni u 40 zemalja. 1970. lansiran je slogan - "It's the Real Thing" ("Prava stvar"), a 1993. - "Always Coca-Cola" (Uvijek Coca-Cola). Prve zemlje u kojima je Coca-Cola počela sa punjenjem su Havaji 1907., Filipini 1912., Francuska 1920., Belgija 1927…

Što se tiče ambalaže, limenka je uvedena 1960., dvolitarska Coca-Cola 1978., a iste godine uvedena je i plastična boca.

Najveću potrošnju Coca-Cole po glavi stanovnika imaju Meksiko i Island. Coca-Cola na kineskom zanači - Učiniti usta sretnima. Neko je preračunao da kada bi do sada sve proizvedene boce Coca-Cole poredali jednu uz drugu, njima bi se Zemlja mogla opasati više od 11.863 puta.

Najveće tvornice Coca-Cole nalaze se u Hong Kongu (17 katova) te ona u Shatinu (čak 25). Punionica Coca-Cole smještena na najvišoj nadmorskoj visini nalazi se u Boliviji, na 12.000 stopa. Najduži kamion za transport Coca-Cole ima Švedska - dugačak je 79 stopa (oko 24 m) i ima 4 prikolice. Kada bi se svi Coca-Colini automati u Americi postavlili jedan na drugog, visina bi iznosila 450 milja.
feniks magazin

Post je objavljen 26.04.2006. u 00:44 sati.